E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19210
Lasīšanai: 4 minūtes
28
28

Kādi dokumenti nepieciešami, ja būvē saimniecības ēku līdz 60 m²

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2020
Ruslans

Labdien! Gribēju uzzināt, kādi dokumenti ir jāiesniedz būvvaldē, ja vēlos uzbūvēt saimniecības ēku līdz 60 m2, ārpus pilsētas un ciema teritorijas. Cik sapratu, ir nepieciešams paskaidrojuma raksts. Vai internetā ir atrodams paskaidrojuma raksta paraugs, pēc kura būtu vieglāk sastādīt savu paskaidrojuma rakstu? Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

2014. gada 1. oktobrī spēkā stājās Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi”, kuru 1. pielikuma 1. grupas ēkas iedalījuma kritērijā “Platība, apbūves laukums” ir iespējami trīs gadījumi:

  • mazēka (vienstāva ēka, arī nojume un palīgēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m²);
  • ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m²;
  • atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², arī konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstama iekārta.

Dokumenti būvvaldē tiek iesniegti vienkāršotā kārtībā. Ministru kabineta 2014. gada 2. septembrī pieņemto noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 22. punktā ir noteikts dokumentu sastāvs, kas jāiesniedz būvvaldē, ja vēlas uzstādīt rūpnieciski izgatavotu ēku ar apbūves platību līdz 60 m².

22. punkts: ierosinot pirmās grupas ēkas jaunu būvniecību vai novietošanu, institūcijā, kura pilda būvvaldes funkcijas, iesniedz paskaidrojuma raksta I daļu, kurai pievieno šo noteikumu 8. un 9.1 punktā minētos dokumentus.

8. punkts: persona, ierosinot jebkura veida būvniecību, būvniecības ieceres iesniegumam pievieno:

8.1. īpašuma, valdījuma vai lietojuma tiesības apliecinošus dokumentus, ja attiecīgā informācija nav pieejama valsts informācijas sistēmās;

8.2. saskaņojumu ar trešajām personām, kuru tiesības tiek skartas, un citas atļaujas vai saskaņojumus normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos (izņemot Būvniecības likuma 14. panta 1.1 un 1.2 daļā minēto gadījumu);

8.3. citus dokumentus, ja to nosaka normatīvie akti.

9. punkts: trešo personu saskaņojumu (izņemot Būvniecības likuma 14. panta 1.1. un 1.2. daļā minēto gadījumu) noformē kā atsevišķu vienošanos (piemēram, dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmums, balsošanas protokols), lai no tā izrietētu nepārprotama šo personu piekrišana katram konkrētam apgrūtinājumam, kas skar attiecīgo personu. Ja būvniecības ieceres dokumentāciju izstrādā papīra dokumentu formā, trešo personu saskaņojumu var noformēt uz būvprojekta ģenerālplāna (uz derīga topogrāfiskā plāna pamatnes izstrādāts projektējamās teritorijas vispārīgais plāns būvprojekta sastāvā ar būvju, labiekārtojuma elementu un inženiertīklu piesaisti zemes gabalam).

Būvvaldē iesniedzami arī šādi dokumenti:

  • skaidrojošais apraksts par plānoto būvniecības ieceri;
  • grafiskie dokumenti:
  1. objekta vizuālais risinājums, bet novietošanas gadījumā – ražotāja būvizstrādājuma tehniskā dokumentācija un grafiskie dokumenti ar ēkas fasādi;
  2. situācijas plāns atbilstošā vizuāli uztveramā mērogā (M 1:250; M 1:500; M 1:1000) uz zemes robežu plāna, kurā norādīta paredzētā objekta piesaiste zemes gabalā un tā ārējie izmēri.

Paskaidrojuma raksta (I grupas ēku būvniecībai) paraugs ir pieejams internetā šeit.

Sīkāk par šādu ēku uzstādīšanu LV portāla skaidrojumā “Kā uzstādīt rūpnieciski ražotas vienstāva ēkas līdz 60 m²”.

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas