E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19131
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības saņemt atbildi pēc būtības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Sondra

Labdien! Mums 2019. gada novembrī pie pašiem mājas pamatiem tika uzstādīta stāvvietas zīme. Pa logu nāk iekšā mašīnu atgāzes, kā arī logos spīdina lukturi. Pie kā vērsties? Būvvaldes galvenajam būvinspektoram nosūtot vēstuli, netika sniegta konkrētā atbilde, kur vērsties un kas varētu palīdzēt.

A
atbild:
17. janvārī, 2020

Kā to var izsecināt no jautājuma, runa ir par daudzdzīvokļu māju (kurā Jūs dzīvojat) un pie Jūsu logiem ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu ir mainīta kopīpašumā esošās daļas (mājas pieguļošās teritorijas) lietošanas kārtība dzīvokļu īpašnieku starpā – ir izveidota autostāvvieta.

Minētais lēmums varēja tikt pieņemts, ja “par” tā pieņemšanu nobalsoja vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem (Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 7.1 punkts). Minētais lēmums ir pieņemams dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Attiecīgi pēc lēmuma pieņemšanas ir izstrādājams būvprojekts, kas saskaņojams būvvaldē.

Izstrādājot un saskaņojot būvniecības projektu, tiek ņemti vērā arī vides aizsardzības faktori.

Ņemot vērā, ka būvprojekts ir saskaņots, pieņemu, ka tas paredz vides aizsardzības faktoru ievērošanu.

Kā tas izriet no jautājuma, Jūs jau bijāt vērsies būvvaldē (pie galvenā būvinspektora) ar iesniegumu, taču nesaņēmāt atbildi pēc būtības.

Saskaņā ar Satversmes 104. pantu ikvienam ir tiesības likumā paredzētajā veidā vērsties valsts un pašvaldību iestādēs ar iesniegumiem un saņemt atbildi pēc būtības. Ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu valodā.

Ņemot vērā minēto, par attiecīgās iestādes rīcību (atbildes pēc būtības nesniegšanu) Jums saskaņā ar Administratīvā procesa likumā noteikto kārtību ir tiesības vērsties Administratīvajā rajona tiesā, iesniedzot attiecīgu sūdzību (par iestādes faktisko rīcību).

Tāpat Jums ir tiesības vērsties Būvniecības valsts kontroles birojā, kas izskata iesniegumus un sūdzības par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem būvniecības procesā vai arī gadījumos, kad būve ir radījusi vai var radīt bīstamību vai būtisku kaitējumu personu dzīvībai, veselībai, īpašumam vai videi. Birojā nevar apstrīdēt valsts un pašvaldību institūciju administratīvos aktus, kuri izdoti saskaņā ar Būvniecības likumu (Būvniecības likums, 6.1 panta 1. daļas 8. punkts).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas