E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19120
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Personiskā transportlīdzekļa iznomāšana vai patapināšana komersantam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Ilze

Vai mikrosabiedrības vienīgajam valdes loceklim (arī citu darbinieku nav) ir jāslēdz ar sevi patapinājuma līgums par vieglās automašīnas izmantošanu? Ja jā, tad kādi ir izdevumu ierobežojumi, ko drīkst norakstīt uz saimnieciskajiem izdevumiem? Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Ņemot vērā, ka transportlīdzekļa īpašnieks un komersants ir divi dažādi tiesību subjekti, lai transportlīdzekļa izmantošanai komersanta saimnieciskajā darbībā būtu tiesisks pamats, ir slēdzams nomas vai patapinājuma līgums.

Nomas līgums atbilstoši Civillikuma 2112. panta pirmajam teikumam ir līgums, ar kuru viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu maksu kādas lietas lietošanu, savukārt patapinājuma līgums saskaņā ar Civillikuma 1947. pantu ir līgums, ar kuru nodod lietu noteiktai lietošanai bez atlīdzības, pastāvot nosacījumam atdot to pašu lietu.

Ja vēlaties, lai līgumā ir paredzēta atlīdzība par transportlīdzekļa lietošanu, slēdzams nomas līgums, ja ne – patapinājuma līgums.

Jānorāda, ka noteikumu par darbiniekam piederoša personiskā transportlīdzekļa izmantošanu darba vajadzībām var paredzēt darba līgumā.

Izdevumus, kas saistīti ar transportlīdzekļa ekspluatāciju, iekļauj komersanta saimnieciskās darbības izdevumos uz attaisnojuma dokumentu pamata. Plašāku informāciju atradīsiet Grāmatvedības organizācijas dokumentu rokasgrāmatā mikrosabiedrībām un mazām sabiedrībām.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas