E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19116
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Līdztekus pabalstam ir arī cits papildu atbalsts cilvēkam ar invaliditāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Edīte

Labdien! Mana meita, kura novembrī kļuva pilngadīga, ir 1. grupas redzes invalīde kopš dzimšanas. Vienīgā naudiņa, ko viņa saņem no valsts, ir 159,50 eiro, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts, kā arī vēl pabalsts par asistenta pakalpojumu 17,07 eiro nedēļā. Vai grupas nauda par invaliditāti nepienākas? Vai tiešām tas ir viss, no kā jāiztiek neredzīgam cilvēkam mēnesī un jāsamaksā arī asistentam? Gribu palīdzēt meitai tikt skaidrībā, bet apmaldījos likuma pantu džungļos. Paldies!

A
atbild:
17. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja nav tiesību uz invaliditātes pensiju, tiek maksāts sociālā nodrošinājuma pabalsts, kas no šā gada ir paaugstināts un personām ar invaliditāti kopš bērnības (1. grupa) ir 159,50 eiro.

Personām ar I grupas redzes invaliditāti ir tiesības uz pabalstu par asistenta izmantošanu. Tiesības uz šo pabalstu (17,07 eiro nedēļā) ir personai:

  • kurai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi I grupas redzes invaliditāti;
  • kura nesaņem asistenta pakalpojumu pašvaldībā vai asistenta pakalpojumu Eiropas Savienības politiku instrumentu ietvaros;
  • kura nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana.

Personai ar I grupas redzes invaliditāti ir tiesības saņemt pabalstu par asistenta izmantošanu, pašai izvēloties konkrēto asistentu, bet nav jāatskaitās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) par asistenta sniegtajiem pakalpojumiem.

Ja personai ar I grupas redzes invaliditāti VSAA ir piešķīrusi pabalstu asistenta izmantošanai par 10 stundām nedēļā, bet personai nepieciešami asistenta pakalpojumi vairāk nekā 10 stundas nedēļā – asistenta pakalpojumu personai ir tiesības pieprasīt un saņemt arī pašvaldībā daļā, kas pārsniedz 10 stundas nedēļā, bet kopā abās vietās ne vairāk kā 40 stundas nedēļā.

Cilvēkiem ar I invaliditātes grupu ir paredzēti atbrīvojumi no samaksas par dažādiem pakalpojumiem: nav jāmaksā pacienta līdzmaksājums; pašam cilvēkam ar I grupas invaliditāti, kā arī personai, kas viņu pavada, ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutā; ir atvieglojumi dažādu nodevu maksājumiem u. c.

Par iespējamo atbalstu kopumā jāuzzina savas pašvaldības sociālajā dienestā, arī par asistenta pakalpojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas