E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19083
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu pēc BKA

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Linda

Atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Martā bērnam paliek 1,5 gads, bet darbā atgriežos maijā, izmantojot tiesības uz BKA pusotra gada garumā pēc pēcdzemdību lapas beigām. Vēlējos noskaidrot, kurš ir tas brīdis, kad man būtu jāstājas “bezdarbniekos”, lai nezaudētu bezdarbnieka pabalstu, ko aprēķinātu tāpat kā vecāku pabalstu: ar martu vai maiju (t. i., ar datumu, kad bērnam aprit pusotrs gads, kad arī noslēdzas BKA pabalsta izmaksa, vai datumu, kad es atgrieztos darbā maijā; bērnam, tad būtu nepilns gads un astoņi mēneši).

A
atbild:
22. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, saņemat vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas par Jums veic valsts, apdrošinot arī bezdarba gadījumam, kas veido tiesības uz pabalstu. Tātad svarīgi, lai pēdējos 16 mēnešos ietilptu 12 apdrošināšanas iemaksu mēneši.

Tiesības uz pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tāpēc informāciju par bezdarbnieka pabalstu, kā arī par to, kā tas tiks aprēķināts, individuālā situācijā ir jāuzzina VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas