E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19035
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Darījumos ar valūtu gūtā peļņa ir apliekama ar nodokli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2020
Artjoms

Labdien! Gribēju uzzināt, kādi ir nodokļi, ja izmanto platformu “Forex” un tirgo valūtu? Piemēram, janvārī ieguldīju 1000 eiro, un katru mēnesī man sanāk apgrozījums ap 10 000 eiro un peļņa 100 eiro. Vai kaut kur vajag reģistrēties, vai tikai gada deklarācijā jānorāda, kāda bijusi gada peļņa? Paldies!

A
atbild:
20. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja, veicot darījumus tiešsaistē valūtu tirgū, pērkot un pārdodot valūtas, pērn gūta peļņa, līdz 2020. gada 15. janvārim jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma, ja kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem nevienā no 2019. gada ceturkšņiem nepārsniedza 1000 eiro, kā arī tām personām, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2019. gada 4. ceturksnī ir pārsnieguši 1000 eiro. Ienākumiem no kapitāla pieauguma tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļu likme 20% apmērā. 

Valsts ieņēmumu dienests informācijā par ienākumu no kapitāla pieauguma deklarēšanu aicina deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Nodokļu maksātāju ērtībai EDS ir izveidots palīgrīks – vednis “Pārskata perioda deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma – DK veidlapas aizpildīšanai”.

Pati deklarācijas veidlapa ir pieejama arī papīra formātā VID tīmekļvietnes sadaļā “Nodokļi/Iedzīvotāju ienākuma nodoklis/Veidlapas un iesniegumi/Fiziskām personām”, un to var iesniegt arī klātienē jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā.

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā.

Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā budžetā ne vēlāk kā 15 dienu laikā no likumā noteiktās deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma iesniegšanas dienas. Tādējādi par kapitāla pieaugumu 2019. gada 4. ceturksnī vai arī visa 2019. gada laikā aprēķinātais nodoklis jāiemaksā valsts budžetā līdz 2020. gada 30. janvārim.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā VID aicina zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī uzdot savu jautājumu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID”. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas