E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18997
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesu izpildītājs parādnieku bez iztikas līdzekļiem neatstāj

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2020
Viktorija

Labdien! Tiesu izpildītāja atkārtoti bloķēja manu bankas kontu. Kontā tiek ieskaitīts tikai bērnu pabalsts un alimenti. Esmu divu bērnu māte. Jaunākajam ir tikai septiņi mēneši. Tiesu izpildītāja paziņoja, ka viņai ir tiesības atstāt mani bez jebkādiem naudas līdzekļiem. Pieejamā summa kontā ir 00,00. Vai tā drīkst? Un vai māsas atsūtītie 35 eiro arī var tikt atņemti?

A
atbild:
13. janvārī, 2020

Tiesu izpildītāja acīmredzot ir bloķējusi Jūsu bankas kontu, jo Jūs savlaicīgi neesat nokārtojusi savas parādu saistības.

Situācijai, ka Jūs tiekat atstāta vispār bez nekādiem iztikas līdzekļiem, nevajadzētu veidoties.

Tiesu izpildītājs bankas kontu apķīlā saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta normām: (1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku — fizisko personu — vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu.

Respektīvi, apķīlājot Jūsu bankas kontu, Jums kontā mēneša ietvaros tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās algas (430 eiro) vai puses no minimālās algas apmērā, atkarībā no parāda veida. Šo summu Jūs ar pasi vai ID karti varat izņemt bankas filiālē skaidrā naudā.

Parādnieka pienākumi un tiesības ir noteiktas Civilprocesa likuma 552. pantā.

(1) Parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu (596. pants).

(2) Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.

(3) Ja parādnieks pēc uzaicinājuma neierodas pie tiesu izpildītāja, atsakās dot paskaidrojumus vai nesniedz likumā noteiktās ziņas, tiesu izpildītājs var vērsties tiesā, lai tā izlemtu jautājumu par šīs personas atbildību. Tiesa var pieņemt lēmumu par parādnieka atvešanu piespiedu kārtā, kā arī uzlikt viņam naudas sodu: fiziskajai personai līdz 80 eiro, bet amatpersonai: līdz 360 eiro. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakussūdzību.

(4) Ja tiek konstatēts, ka parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, tiesu izpildītājs nosūta iesniegumu prokuroram.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas