E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18865
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Tiesības saņemt atbildi pēc būtības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2019
Gatis

Labdien! Ko darīt, ja pašvaldība neatbild uz jautājumiem pēc būtības? Ir iesniegti vairāki iesniegumi, pašvaldība vienkārši atbild, ka nevar sniegt atbildi. Bez jebkādiem paskaidrojumiem. Vai es varu vērsties tiesā, un kā pareizi to izdarīt?

A
atbild:
10. janvārī, 2020

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 104. pantu ikvienam ir tiesības likumā paredzētajā veidā vērsties valsts un pašvaldību iestādēs ar iesniegumiem un saņemt atbildi pēc būtības. Ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu valodā.

Tādējādi tiesības uz informāciju ir Satversmē nostiprinātās un aizsargātās katra cilvēka pamattiesības.

Tiesības uz informāciju ir realizējamas ciešā saskaņā ar Informācijas atklātības likumā nostiprinātajiem pamatprincipiem, t. i., šīs tiesības nav absolūtas.

Ņemot vērā jautājuma būtību, secināms, ka pašvaldība nesniedz Jums informāciju pēc būtības vispār un veic formālu atrakstīšanos.

Ņemot vērā minēto, ja pašvaldības rīcības dēļ rodas Jūsu tiesību aizskārums, Jums ir tiesības vērsties Administratīvajā tiesā ar attiecīgu pieteikumu. Pieteikums ir adresējams tam tiesu namam, kura jurisdikcijā atrodas konkrētā pašvaldība. Plašāka informācija par tiesu sistēmu pieejama šeit.

Pieteikums tiesai sastādāms, aprakstot lietas būtību un Jūsu lūgumus tiesai. Pieteikumam pievienojami tie pierādījumi, uz kuriem Jūs balstāt savus apgalvojumus.

Par pieteikuma iesniegšanu Administratīvajā tiesā maksājama valsts nodeva 30,00 eiro apmērā (Administratīvā procesa likuma 124. panta 1. daļa).

Sastādot pieteikumu, Jums jānorāda visas tās ziņas un dati, kas minēti Administratīvā procesa likuma 186. pantā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas