E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18803
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kriminālsodu noteikšanas kārtībā plānotas vērienīgas izmaiņas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2019
Viktorija

Labdien! Vai 2020. gadā paredzētas kādas izmaiņas Krimināllikuma 253.1 panta 2. daļai? Paldies!

A
atbild:
06. janvārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Krimināllikuma (KL) 253.1 pantā pēdējo reizi veiktie grozījumi stājušies spēkā 2013. gada 1. aprīlī.

LV portāls vērš uzmanību, ka uzdotajā jautājumā norādītajā KL pantā netiek plānotas arī izmaiņas, proti, attiecībā uz KL 253.1 pantu nav aktuālu likumprojektu ne Saeimā, ne Ministru kabinetā.

Taču Saeimas Juridiskajā komisijā tiek skatīts likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā” (turpmāk tekstā – likumprojekts) uz 3. lasījumu, kas paredz izmaiņas KL 253. panta pirmajā daļā un KL 253.2 panta pirmajā un otrajā daļā.

Šobrīd KL 253. panta pirmā daļa par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tās realizēt paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 3 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz 3 gadiem. Savukārt likumprojektā paredzēts, ka nākotnē par minēto pārkāpumu tiktu piemērots sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 3 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

KL 253.2 panta pirmā daļa pašlaik noteic, ka par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kura brīdināta par kriminālatbildību par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Bet KL 253.2 panta otrā daļa – par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu nelielā apmērā realizācijas nolūkā vai par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu realizēšanu nelielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Likumprojekts paredz, ka par iepriekš minētajiem pārkāpumiem soda sankcijā vārdus “piespiedu darbu” aizvietos ar vārdiem “probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu”.

Minētās izmaiņas saistītas ar to, ka kopumā tiek plānotas vērienīgas izmaiņas kriminālsodu noteikšanā. Proti, minētais likumprojekts paredz gan īstenot nepilngadīgo kriminālatbildības reformu, bērniem un jauniešiem piemērojot kriminālatbildību tikai noteiktos gadījumos, gan pilnveidot kriminālsodu sistēmu kopumā, nosakot probācijas uzraudzību kā pamatsodu un aizstājot piespiedu darbu ar sabiedrisko darbu.

Sīkāk par to, kādi sodi šobrīd un nākotnē paredzēti Krimināllikumā, var iepazīties LV portāla infografikā. Vienlaikus plašāku informāciju par likumprojektā ietvertajām izmaiņām atsevišķi var meklēt LV portāla publikācijās:

Paredzēts, ka iepriekš minētās izmaiņas stāsies spēkā 2022. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas