E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18771
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai ir tiesības uz tehniskā palīglīdzekļa izdevumu apmaksu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2019
Aļona Romanova

Esmu 2. grupas invalīds. Pirms mēneša taisīju operāciju Vācijā. Lai nokļūtu uz Latviju, nācās iegādāties riteņkrēslu. Kur ir jāiesniedz čeks par palīglīdzekļa iegādi, un kāda ir kārtība čeka atmaksai? Paldies!

A
atbild:
27. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tehniskos palīglīdzekļus par valsts budžeta līdzekļiem ir tiesības saņemt cilvēkiem ar ilgstošiem vai nepārejošiem organisma funkciju traucējumiem vai anatomiskiem defektiem, ja tās saņēmušas ārstniecības personas atzinumu par tehniskā palīglīdzekļa nepieciešamību. Tas paredzēts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 25. pantā.

Kārtību, kādā cilvēki saņem tehniskos palīglīdzekļus, un no valsts budžeta finansējamo tehnisko palīglīdzekļu sarakstu reglamentē Ministru kabinets (MK noteikumi Nr. 1474).

Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Nacionālais rehabilitācijas centrs “Vaivari”” veic valsts deleģēto uzdevumu – piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros nodrošina personas ar tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Tiesību aktos nav noteikts, ka situācijās, kad pats cilvēks iegādājies tehnisko palīglīdzekli, valsts šos izdevumus pilnībā apmaksā. Turklāt jāpiebilst, ka uz valsts apmaksātajiem tehniskajiem palīglīdzekļiem cilvēki, kuriem tie ir nepieciešami, gaida rindā.

Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centra informācijā par tehnisko palīglīdzekļu saņemšanu ar kompensācijas mehānismu ir arī norāde, ka klientam ir jābūt reģistrētam rindā tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai.

Jau minētajos MK noteikumos paredzēts:

25.1 Ja personai nepieciešams saņemt tehnisko palīglīdzekli, kas minēts šo noteikumu 2. pielikumā vai kam ir paaugstināta funkcionalitāte, vai kas ir īpaši aprīkots, un persona to iegādājas par saviem līdzekļiem Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī vai Šveices Konfederācijā, tad, pienākot rindai, personai no valsts budžeta līdzekļiem izmaksā kompensāciju – atlīdzina izdevumus atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumā iekļauta analoga tehniskā palīglīdzekļa iegādes cenai gadā, kad persona pieprasījusi kompensāciju.

25.3 Ja personai saskaņā ar funkcionēšanas novērtēšanas komisijas atzinumu nepieciešams saņemt šo noteikumu 25.1 vai 25.2 punktā minēto kompensāciju, persona nacionālajā rehabilitācijas centrā “Vaivari” iesniedz:

25.3 1. iesniegumu izdevumu kompensēšanai par tehnisko palīglīdzekli;

25.3 2. atbilstoši normatīvajiem aktiem par medicīnisko ierīču reģistrācijas, atbilstības novērtēšanas, izplatīšanas, ekspluatācijas un tehniskās uzraudzības kārtību izsniegtu CE atbilstības deklarācijas kopiju, kas apliecina, ka tehniskais palīglīdzeklis ir medicīnas prece, vai izgatavotāja izsniegta apliecinājuma kopiju, ka tehniskais palīglīdzeklis ir medicīnas prece;

25.3 3. Eiropas valsts tehniskā palīglīdzekļa pakalpojuma sniedzēja izsniegtu pieprasījumu apmaksas veikšanai par tehnisko palīglīdzekli, kurā norādīts tehniskā palīglīdzekļa pilns nosaukums un informācija par sniegtajiem pakalpojumiem, norādot pozīcijas, kas veido tehniskā palīglīdzekļa iegādes summu;

25.3 4. tehniskā palīglīdzekļa saņemšanu apliecinoša dokumenta kopiju, uzrādot oriģinālu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas