E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18739
Lasīšanai: 2 minūtes

Summētais darba laiks. Kad veidojas virsstundas?

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2019
Poga

Labdien! Gribu zināt, cik likumīgi ir tas, ka darbinieku nostrādina pirmos divus mēnešus, kuros iekrāts ap 60 virsstundu, bet trešajā mēnesī viņam samazina darba stundas, lai neapmaksātu virsstundas (jo virsstundas tiek apmaksātas ik pēc trim mēnešiem).

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai izvērtētu darba devēja rīcību, ir nepieciešams daudz vairāk informācijas, nekā norādīts Jūsu jautājumā.

Jūsu sniegtais situācijas apraksts ļauj pieņemt, ka Jums ir nolīgts summētais darba laiks. Summētā darba laika tiesiskais regulējums ir noteikts Darba likuma 140. pantā.

Ja strādājat saskaņā ar noteikto ikmēneša darba grafiku, virsstundu esamība primāri ir jāvērtē saistībā ar darba līgumā noteikto pārskata periodu. Darba likuma 140. panta 3. daļā ir noteikts, ka pārskata periods nevar būt ilgāks par trim mēnešiem, kāds ir nolīgts arī Jūsu darba līgumā.

Tas nozīmē, ka virsstundu darbs summētajā darba laikā darbiniekam veidojas tad, ja tas pārskata periodā ir nostrādājis virs attiecīgā perioda normālā darba laika stundām.

Tomēr tas, vai ir pārkāpti nodarbinātības noteikumi par nostrādāto darba stundu daudzumu pārskata perioda divos mēnešos, ir jāvērtē pēc faktiskā darba laika uzskaites grafika konkrētajos divos mēnešos. Proti, cik stundu pēc kārtas šajos divos mēnešos ir veikts darbs un kāds atpūtas laiks pēc tam ir piešķirts.

Darba likums summētā darba laika gadījumā noteic, ka aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā. Atpūtas laiku darbiniekam piešķir nekavējoties pēc darba veikšanas.

Tāpat darba devējam ir jānodrošina, ka pārskata periodā diennakts atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 12 stundām diennaktī un nedēļas atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 35 stundām nedēļā, ieskaitot diennakts atpūtas laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas