E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18720
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nosakot darbspējas saistībā ar invaliditāti, jāievēro MK noteikumos paredzētie kritēriji

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2019
Ināra Bite

Vai Latvijā ir iespēja apgūt darba un veselības eksperta specialitāti? Mana pašreizējā pieredze liecina, ka nav. Piemērs ar “ataugušo kāju”. Vai tiešām nemākat tik elementāru situāciju paskaidrot? Es to izskaidroju pat cietušajiem, un viņi saprata.

A
atbild:
02. janvārī, 2020

Saskaņā ar Invaliditātes likuma 8. pantu “personas funkcionēšanas ierobežojumu izvērtē Valsts komisijas ārsti. Valsts komisijas ārsti funkcionēšanas ierobežojuma izvērtēšanā ir neatkarīgi”. Tātad ārsta specializācija, lai viņš varētu strādāt par personas darbspēju novērtēšanas ekspertu, nav tieši norādīta. Ārsts eksperts ir ārsta papildspecialitāte. To var iegūt visu pamatspecialitāšu ārsti, ja attiecīgajā pamatspecialitātē ārsts ir nostrādājis ne mazāk kā piecus gadus. Eksperta teorētisko zināšanu apjoms ir noteikts 24.03.2009. MK noteikumos Nr. 268 “Noteikumi par ārstniecības personu un studējošo, kuri apgūst pirmā vai otrā līmeņa profesionālās augstākās medicīniskās izglītības programmas, kompetenci ārstniecībā un šo personu teorētisko un praktisko zināšanu apjomu”. Rezidentūras ilgums šajā papildspecialitātē ir viens gads. Rīgas Stradiņa universitātē 2019./2020. studiju gadā no valsts budžeta līdzekļiem eksperta specialitātē uzņemti seši rezidenti. Eksperta kompetencē ir medicīniskās ekspertīzes veikšana, arī – Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK), kura veic kura veic invaliditātes ekspertīzi.

VDEĀK kopš pagājušā gada ir tiesības invaliditātes ekspertīzē noteikt invaliditāti uz mūžu personām jebkurā vecumā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, ja cilvēkam slimības vai traumas dēļ radušies stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi un secināms, ka invaliditāte saglabāsies visa mūža garumā.

Šāda kārtība paredzēta ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 805 par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību, kas stājas spēkā 2019. gada 6. decembrī.

Līdz šim, ja pilngadīgai personai saslimšanas vai traumas dēļ bija radušies stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kuri būtu par pamatu invaliditātes noteikšanai visa mūža garumā, bet kuri neatbilda noteikumu 7. pielikumā minētajiem anatomiskajiem defektiem vai veselības traucējumiem, ārstu komisija, veicot pirmreizēju invaliditātes ekspertīzi, varēja noteikt invaliditāti tikai uz terminētu periodu – līdz 5 gadiem.

Tagad, ja komisija, veicot pirmreizēju vai atkārtotu invaliditātes ekspertīzi, pēc iesniegtajos dokumentos pieejamās informācijas varēs pamatoti secināt, ka minētie funkcionēšanas ierobežojumi personai saglabāsies visas dzīves laikā, komisija būs tiesīga noteikt personai invaliditāti bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa jeb uz mūžu. Tas savukārt dos iespēju personām saņemt sociālās garantijas visa mūža garumā bez atkārtotas dokumentu kārtošanas un iesniegšanas komisijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas