E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18590
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
7
1
7

Kā atjaunot elektrolīniju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2019
Anna

Kādus gadus divdesmit mājā nav elektrības. Elektriķi nezināmu iemeslu dēļ noņēmuši arī visu elektrolīniju. Sakiet, vai tas ir likumīgi – vienkārši visu novākt? Un vai mums kā daudzbērnu ģimenei ir cerība tikt pie elektrības par saprātīgu cenu, nevis par 17 000 eiro, kā viņi piedāvā? Piebildīšu, ka māja visu laiku tika apdzīvota, pamesta nestāvēja. 

A
atbild:
25. novembrī, 2019
AS "Sadales tīkls"
Tatjana Smirnova, preses sekretāre

Gaisvadu elektrolīnija, kas vēsturiski nodrošināja elektroapgādi īpašumam “Jaunspainīši” (Ogres novadā), demontēta 2010. gadā, jo tā bija kritiskā tehniskā stāvoklī un tai nebija pieslēgts neviens elektroenerģijas lietotājs. Sliktā elektrolīnijas stāvokļa dēļ ekonomiski pamatoti AS “Sadales tīkls” izvēlējās risinājumu veikt līnijas demontāžu uzturēšanas vietā, ņemot vērā, ka minētajā laika periodā nebija aktīvu lietošanas līguma, kā arī aktīva pieprasījuma jaunam pieslēgumam vai elektroapgādes atjaunošanai. Tā kā ne ar vienu elektroenerģijas lietotāju nebija aktīva līguma par elektroenerģijas piegādi un arī zemes īpašnieks neizrādīja interesi atjaunot elektroenerģijas piegādi kādai ēkai vai elektrotīkla pieslēgumu saglabāt, 2010. gada jūnijā elektrolīnija tika demontēta.

Lūgumu atjaunot īpašumam elektrības pieslēgumu AS “Sadales tīkls” saņēma tikai 2015. gadā. Ņemot vērā, ka atjaunot objektā elektroenerģijas piegādi bez izbūves darbiem nav iespējams – jāveic jaunas elektrolīnijas izbūve –, saskaņā ar tā laika aktuālajiem normatīvajiem dokumentiem Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas ražotājiem (Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu Nr. 1/6) klientam tika nosūtīti AS “Sadales tīkls” tehniskie noteikumi, kuros norādīti veicamie darbi, lai saimniecības ēkai nodrošinātu elektroenerģijas piegādi, un aptuvenās ar pieslēguma izbūvi saistītās izmaksas. Tomēr aptuvenās pieslēguma izmaksas bija aptuveni 11 tūkstoši eiro, nevis 17 000, kā norāda lasītājs. Būtiski, ka informācija klientam tika sniegta 2015. gadā, tādēļ aicinām klientu iesniegt jaunu pieteikumu elektrotīkla pieslēguma izbūvei, jo šo gadu laikā ir mainījušies normatīvie akti un elektrotīkla pieslēguma izbūves process ir uzlabots. Pieteikumu ātri un ērti var iesniegt klientu portālā www.e-st.lv, un dažu dienu laikā AS “Sadales tīkls” bez maksas sagatavos tehniskos noteikumus. Turklāt jāņem vērā, ka AS “Sadales tīkls” sedz pusi – 50% – no pieslēguma izbūves izmaksām.

Informējam, ka elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas un atjaunošanas kārtību nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteikumi “Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem”. Saskaņā ar šiem noteikumiem elektroenerģijas piegāde objektā bez maksas var tikt atjaunota sešu mēnešu laikā no elektroenerģijas piegādes (lietošanas) pārtraukšanas brīža, ja nemainās šī pieslēguma tehniskie parametri un ir saglabājies pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamais elektrotīkls pieslēguma vietā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas