E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18545
Lasīšanai: 6 minūtes
4
4

Zemes piespiedu noma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2019
Evita

Labdien! Esmu mantojusi īpašumu, uz kura pilsētas teritorijā atrodas trīsdesmit 1978. gadā kooperatīvu laikā celtas garāžas. Tātad zeme pieder man, bet ēkas ne. Šo gadu laikā garāžu īpašnieki likumu vai citu apstākļu dēļ dokumentāciju nav sakārtojuši, tāpēc neviens no viņiem nav īpašnieks, jo neviena garāža zemesgrāmatā nav ierakstīta. Vai viņi uzskatāmi par šo ēku lietotājiem vai valdītājiem? Šo gadu laikā valdītāji/lietotāji ir mainījušies, jo garāžas tika pirktas un pārdotas. Vai starp mani kā zemes īpašnieci un ēku lietotājiem/valdītājiem pastāv piespiedu nomas attiecības? Es gribu vērsties tiesā pret šo ēku lietotājiem/valdītājiem ar prasības pieteikumu par piespiedu nomas attiecībām, jo labprātīgi viņi nevēlas noslēgt nekādu vienošanos vai līgumu. Vai arī piespiedu nomas attiecības pastāv tikai starp zemes īpašnieku un ēku īpašnieku (tas ir, ja ēka būtu ierakstīta zemesgrāmatā)? Uz kādu likumu pamata un konkrētu pantu pamata es varu vērsties ar prasību tiesā? Kuri normatīvie akti regulē šo piespiedu nomas rašanos starp zemes īpašnieku un ēku lietotāju/valdītāju? Uz kādu likumdošanas aktu pamata es varu atsaukties, nosakot zemes nomas maksu? Vai garāžas lietotājiem/valdītājiem ir pienākums kompensēt zemes īpašniekam nekustamā īpašuma nodokli par zemi? Vai varu tajā pašā prasības pieteikumā tiesai lūgt, lai tā nosaka, ka šīm personām (lietotājiem/valdītājiem) šīs garāžas ēkas jāieraksta zemesgrāmatā? Paldies!

A
atbild:
19. novembrī, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Savukārt Civillikuma 875. pants nosaka valdījuma definīciju: valdījums ir tiesībām atbilstoša faktiska vara. 876. pants noteic, ka lietas valdījums ir īpašuma tiesībai atbilstoša faktiska vara pār lietu. Tas pastāv, kad ķermeniska lieta faktiski atrodas kādas personas pilnīgā varā un kad šī persona izrāda gribu rīkoties ar lietu līdzīgi īpašniekam.

Tādējādi zemesgrāmatā nereģistrēto nekustamo īpašumu īpašnieki šobrīd ir atzīstami par attiecīgo īpašumu faktiskajiem valdītājiem.

Piespiedu nomas tiesiskās attiecības ir saistību tiesības. Atbilstoši Civillikuma 1402. pantam saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma. Piespiedu nomas tiesiskās attiecības pastāv piespiedu dalītā īpašuma gadījumos, kad uz zemes uzcelta ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts un pieder citai personai, nevis zemes īpašniekam. Šādās situācijās, lai ēkas īpašnieks varētu izmantot savu īpašuma tiesību uz ēku, ir nepieciešams, ka tā lietošanā ir ēkai nepieciešamā zeme. Tādēļ piespiedu dalītā īpašuma gadījumos likums paredz, ka iesaistīto pušu starpā pastāv piespiedu nomas tiesiskās attiecības.

Jums kā zemes īpašniekam ir tiesības celt prasību tiesā par zemes nomas līguma noslēgšanu. Ar šo ir saprotams, ka zemes īpašniekam ir tiesības prasīt gan nomas līguma noslēgšanu, gan faktisko nomas tiesisko attiecību atzīšanu, gan arī strīdu izšķiršanu par nomas līguma būtiskajām sastāvdaļām un parāda piedziņu, jo, nepievēršoties nomas līguma būtiskajām sastāvdaļām, nav iespējams izšķirt strīdu pēc būtības par nomas tiesisko attiecību nodibināšanu vai šādu faktisko attiecību, kas pastāv uz likuma pamata, konstatēšanu.

Normatīvo aktu uzskaitījums un analīze, kā arī minētā jautājuma pētniecības problemātika ir apskatīta Tieslietu ministrijas mājaslapā publicētajā rakstā “Piespiedu nomas tiesisko attiecību aktuālie jautājumi”.

Par zemes piespiedu nomas maksas apmēru un problemātiku vairāk varat uzzināt LVportāla rakstā “Zemes piespiedu nomas samazinājuma normas atzīst par neatbilstošām Satversmei”.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. panta 1. daļa noteic, ka ar nekustamā īpašuma nodokli apliek ķermeniskas lietas, kuras atrodas Latvijas Republikas teritorijā un kuras nevar pārvietot no vienas vietas uz otru, tās ārēji nebojājot, – zemi, ēkas, arī kadastra informācijas sistēmā reģistrētas, bet ekspluatācijā nenodotas ēkas, un inženierbūves. Tādējādi, ja par minētajām garāžām Jums tiek aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis (kā par ēkām vai būvēm), tad Jums ir atprasījuma tiesības pieprasīt minētā nodokļa atmaksu no ēku īpašniekiem vai valdītājiem. Šis princips piemērojams arī attiecībā uz zemes nodokļa proporcionālo daļu, ko aizņem garāžas.

Īpašuma reģistrācija zemesgrāmatā ir īpašnieka tiesība (ja tas vēlas pilnvērtīgi izlietot savas īpašumtiesības). Tas nozīmē, ka prasības pieteikumā tiesā Jūs varat lūgt tikai savu aizskarto tiesību apmierināšanu – savu tiešo zaudējumu atlīdzināšanu, kā arī piespiedu zemes nomas fakta atzīšanu (un no šī fakta izrietošo prasījumu apmierināšanu).

Katrā ziņā, ņemot vērā minētās jomas sarežģītību, pirms prasības pieteikuma sastādīšanas aicinām Jūs konsultēties pie juristiem vai advokātiem korekta prasības pieteikuma izveidošanai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas