E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18513
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzteikums un saslimšana. Kādas ir darbinieka iespējas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2019
Dzintra

Manai mammai pensionārei 2. septembrī tika uzteikts darbs, nepatīkamās ziņas dēļ strauji pasliktinājās veselība, un 4. septembrī tika izsniegta slimības lapa. Tomēr 2. oktobrī (slimības lapa turpinās) mamma tika atlaista no darba. Man vēlāk teica, ka vajadzēja rakstīt iesniegumu par slimības lapas neieskaitīšanu uzteikuma termiņā 30 dienu laikā, bet, ja cilvēks ir slims, kā lai viņš uzraksta iesniegumu? Un arī darba devējs neinformēja, ka jāraksta iesniegums 30 dienu laikā. Ko lai dara šajā situācijā?

A
atbild:
29. novembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecību izbeigšanai pamatojums ir darba devēja uzteikums un darbinieks vēlas uzteikuma termiņu par slimības laiku pagarināt, viņam obligāti par to rakstveidā ir jāinformē darba devējs, kuram tad būs pienākums apmaksāt slimības lapu A par tām slimības dienām, kas ietilpst darba attiecību izbeigšanas termiņā, par ko ir bijusi vienošanās pirms saslimšanas. Šāda kārtība ir noteikta Darba likuma 103. panta otrajā daļā: pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

Taču, ja šādā situācijā darbinieks darba devēju neinformē, darba attiecības tiek izbeigtas iepriekš paredzētajā termiņā un slimības lapa A netiek apmaksāta. Jāatzīst, ka Darba likums neuzliek darba devējam pienākumu par šādu iespēju obligātā kārtā informēt darbinieku.

Samaksa par A lapu (līdz desmit slimības dienām saskaņā ar likuma Par maternitātes un slimību apdrošināšana 36. pantā noteikto kārtību) ir darba devēja kompetence periodā līdz darba attiecību pēdējai dienai. Piemēram, ja darbiniekam izsniedza A lapu 10 dienas pirms darba attiecību pēdējās dienas, tad darba devējam saistoša ir apmaksa par 10 dienām, ievērojot likuma normas.

Ja slimība turpinās un tiek izsniegta B lapa, to no 11. slimības dienas apmaksās VSAA periodā līdz 30 slimības dienām, sākot no dienas pēc darba attiecību izbeigšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas