E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18476
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Lai būtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jāveic iemaksas 12 mēnešus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2019
Sandra

Labdien! Vai uz bezdarbnieka pabalstu var pretendēt, ja 11 mēnešus (pēc kārtas) ir darba devēja veiktas VSAOI, tad ir abpusējs darba līguma uzteikums, un vienu mēnesi ir samaksātas VSAOI kā pašnodarbinātajam (ienākumi mēnesī pārsniedz 430 eiro). Maksājumi ir veikti, nepārtraucot 12 mēnešu periodu.

A
atbild:
08. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. pantā  ir noteikts kvalifikācijas periods – jābūt sociālajai apdrošināšanai bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbam tiek apdrošināts darba ņēmējs (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas ietver arī apdrošināšanu bezdarbam, veic gan darbinieks, gan darba devējs). Pašnodarbinātais nav apdrošināts bezdarbam, jo pašnodarbinātā sociālo iemaksu likme neietver apdrošināšanu bezdarbam.

Līdz ar to, ja 16 mēnešu periodā nav likumā prasīto 12 mēnešu apdrošināšanas bezdarbam (tie var arī nebūt pēc kārtas), nebūs tiesību uz pabalstu.

Dati par sociālās apdrošināšanas iemaksām ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kurā varat noskaidrot savas tiesības uz pabalstu individuālā situācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas