E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18324
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Atlīdzība par darbspēju zaudējumu, sasniedzot pensijas vecumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Alberts

Man ir vecuma pensija un apdrošināšanas atlīdzība. Pēc pensijas pārrēķina man samazinājās apdrošināšanas atlīdzība. Vai tā var būt, ka vienā vietā pieliek, bet otrā noņem?

A
atbild:
21. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atlīdzību par darbspēju zaudējumu piešķir, ja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisija (VDEĀK) konstatējusi darbspēju zaudējumu, ko izraisījis nelaimes gadījums darbā vai arodslimība.

Ja sasniegts pensijas vecums, piešķirot vecuma pensiju, atlīdzība tiek samazināta par vecuma pensiju un tiek izmaksāta starpība. Ja, piemēram, atlīdzība ir 500 eiro un pensija 300 eiro, tad izmaksā pensiju un 200 eiro kā starpību. Ja atlīdzība ir mazāka par vecuma pensiju, tad izmaksā tikai vecuma pensiju.

Likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 20. panta devītā daļa nosaka: personai, kurai piešķirta izdienas pensija vai vecuma pensija, atlīdzību par darbspēju zaudējumu izmaksā šādi:
1) ja piešķirtās pensijas apmērs nesasniedz atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru, apdrošinātajai personai izmaksā starpību starp atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru un izdienas vai vecuma pensijas apmēru;
2) ja piešķirtās izdienas vai vecuma pensijas apmērs ir vienāds ar atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru vai to pārsniedz, atlīdzības par darbspēju zaudējumu izmaksu izbeidz.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas