E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18313
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes pabalstu maksā, ja nav algota darba vai pašnodarbinātā ienākumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Iva

Ja strādāju algotu darbu un esmu pašnodarbinātā persona, kuras ienākumi ir neregulāri (ne lielāki par 90 eiro mēnesī), vai varu dodoties dekrēta atvaļinājumā algotajā darbavietā un bez izmaiņām šad tad turpināt strādāt pašnodarbinātās statusā, nekādu slimības lapu nereģistrējot (ar nosacījumu, ka mēneša ienākumi nepārsniedz 430 eiro)?

A
atbild:
25. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5. pantā noteikts: maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

Fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju – uzskata par pašnodarbinātu personu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē.

Ja ienākumi mēnesī sasniedz 430 eiro, obligātās iemaksas 32,15% apmērā veic no brīvi izvēlēta obligāto iemaksu objekta, kurš nevar būt mazāks par 430 eiro mēnesī (pašreiz tā ir valstī noteiktā minimālā alga). Papildus veic iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Ja ienākumi mēnesī ir mazāki par 430 eiro, obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā veic no faktiskajiem ienākumiem. Ja ienākumi no gada sākuma ir mazāki par 50 eiro, obligātās iemaksas neveic.

Tā kā 5% iemaksas ir tikai pensiju apdrošināšanai, no tiesību normām izriet, ka tās neietekmē tiesības uz pabalstu, jo tā piešķiršanai ņem vērā pašnodarbinātā ienākumus, no kuriem maksā pilno apdrošināšanas likmi – 32,15% –, un tas jādara, ja ienākumi sasniedz 430 eiro mēnesī.

No Jūsu jautājumā izklāstītā gan nav saprotams, kas domāts ar slimības lapas nereģistrēšanu. Jo, sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, ārsts sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām. Darbnespējas lapas tiek izrakstītas elektroniski, tās reģistrē ārsts E-veselības sistēmā. Informāciju par izsniegtajām darbnespējas lapām B Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) elektroniski saņem no E-veselības sistēmas.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, pamatojoties uz konkrētam cilvēkam reģistrētajiem sociālās apdrošināšanas datiem, nosaka individuāli, tos piešķir un aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kurā arī jānoskaidro pabalsta nosacījumi savā situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas