E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18305
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
4
4

Kādus medikamentus var glabāt bērnudārza aptieciņā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2019
Elza

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par medikamentiem bērnudārzā (darbiniekiem, neatliekamiem gadījumiem, kad vecāki uzreiz nevar ierasties). Zināms, ka bērnudārzā drīkst būt tikai pirmās palīdzības aptieciņa, bet medikamenti ne. Varbūt kāds likums tomēr atļauj kaut nedaudz medikamentu nopirkt (“Smecta”, “Nurofen”, līdzekli pret kakla sāpēm utt.)? Ja atļauj, tad kā to izdarīt pareizi, lai nerastos problēmas inspekcijas pārbaudes laikā? Paldies!

A
atbild:
24. oktobrī, 2019

Pirmās palīdzības sniegšanas kārtību izglītības iestādēs, arī bērnudārzos, reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr. 277 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe un pirmās palīdzības pieejamība izglītības iestādēs”. Saskaņā ar šiem noteikumiem pirmās medicīniskās palīdzības aptieciņas saturam jāatbilst pirmās palīdzības medicīnisko materiālu minimumam.

Šobrīd pirmās palīdzības aptieciņas saturs noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 713 “Noteikumi par kārtību, kādā nodrošina apmācību pirmās palīdzības sniegšanā, un pirmās palīdzības aptieciņas medicīnisko materiālu minimumu”. Noteikumu 1. pielikumā ir noteikts pirmās palīdzības aptieciņas saturs un medicīnisko materiālu minimums. Ņemot vērā to, ka aptieciņa ir domāta lietošanai plašam personu lokam (arī personām bez medicīniskās izglītības) pirmās palīdzības sniegšanai, aptieciņas saturā nav iekļauti medikamenti, bet lielākoties iekļauti pārsienamie materiāli tieši pirmās palīdzības sniegšanai negadījuma vietā.

Bet, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 277, izglītības iestādes vadītājs, konsultējoties ar ārstniecības personu, pirmās palīdzības sniegšanai paredzēto aptieciņu var papildināt arī ar bezrecepšu medikamentiem.

Vienlaikus Veselības inspekcijas pārstāve vērš uzmanību uz to, ka, izmantojot tādus it kā nevainīgus preparātus kā “Smecta”, “Nurofen” u. c., tomēr pastāv vairāki riski, piemēram:

  • alerģijas  risks. Fatāla alerģija var attīstīties ļoti ātri, bet neatliekamā palīdzībā tādā iestādē nav nodrošināta;
  • ja bērnam sāk sāpēt kakls, un gribētos izmantot kādu kaklā pūšamo aerosolu, bērnam nepieciešama ārsta konsultācija. Turklāt saslimušam bērnam būtu ieteicams palikt mājās, lai mazinātu iespēju, ka saslimst citi bērni;
  • tas pats attiecas uz medikamentu “Smecta”. Pats līdzeklis diez vai izraisīs kādu alerģisku reakciju, bet noteikti mazinās vai maskēs iespējami nopietnākas ar gremošanas traktu saistītas problēmas.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas