E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1829
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzvārda maiņa bērnam vecāku laulības gadījumā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2013
Elvīra

Vai ir iespējams divgadīgam bērnam mainīt uzvārdu no mātes uz tēva, ja vecāki vēlas precēties un pieņemt tēva uzvārdu? Ja ir, tad cik maksās uzvārda nomaiņa bērnam, kādi dokumenti kur jāiesniedz?

A
atbild:
29. janvārī, 2013
Tieslietu ministrija
Sarmīte Brante, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte

Saskaņā ar Civillikuma 151.pantu bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma. Nepilngadīgie bērni vecāku uzvārda maiņas gadījumā iegūst uzvārdu iepriekš noteiktajā kārtībā.

Informējam, ka bērna vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) maiņas iespēju paredz Ministru kabineta 2005.gada 29.novembra noteikumi Nr.904 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību, civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību, civilstāvokļa aktu reģistru paraugiem, reģistru glabāšanas kārtību un termiņiem, kā arī to dokumentu paraugiem, kurus izsniedz, pamatojoties uz reģistru ierakstiem” (turpmāk – noteikumi), ja izpildās noteikumos minētie nosacījumi.

Noteikumu VII nodaļā „Ierakstu papildināšana un labošana” ir noteikts, ka papildinājumu bērna dzimšanas reģistrā par uzvārdu maiņu veic, ja:
1) bērnam pēc vecāku laulības šķiršanas vai tēva vai mātes jaunas laulības noslēgšanas maina uzvārdu attiecīgi uz tēva vai mātes jauno uzvārdu un bērna uzvārda maiņai piekrīt abi vecāki (noteikumu 120.2.7.apakšpunkts);
2) bērnam, kuru vecāki savstarpēji nesastāv laulībā un ziņas par tēvu ierakstītas, pamatojoties uz paternitātes atzīšanu, maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu, kas iegūts, noslēdzot laulību ar personu, kura nav šā bērna tēvs vai māte, un bērna uzvārda maiņai piekrīt abi vecāki (noteikumu 120.2.80.apakšpunkts);
3) bērnu vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no viņiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (noteikumu 120.2.9. apakšpunkts);
4) bērna vecākiem savstarpēji noslēdzot laulību, vecāki un bērns iegūst kopīgu uzvārdu (noteikumu 120.3.2.apakšpunkts) /../

Informējam, ka saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44.panta 2.daļu Dzimtsarakstu nodaļa civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā labo kļūdas un ieraksta trūkstošās vai jaunas ziņas saskaņā ar ieinteresētās personas iesniegumu, ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē, ieraksta labošanai vai papildināšanai ir pietiekams pamats un ja nav strīda starp ieinteresētajām personām.

Ievērojot noteikumu 124., 124.1. un 125.punktu, Jums ar iesniegumu par ieraksta labošanu jāvēršas Dzimtsarakstu nodaļā, kur glabājas attiecīgā reģistra pirmais eksemplārs vai atbilstoši Jūsu dzīvesvietai, iesniegumam pievienojot:
1) dokumentu, kas izsniegts, pamatojoties uz labojuma ierakstu;
2) labojuma nepieciešamību pamatojošos dokumentus.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 25.jūnija noteikumu Nr.457 „Noteikumi par valsts nodevas par civilstāvokļa aktu reģistrāciju apmēru un maksāšanas kārtību” 2.punkta 2.2.apakšpunktu Valsts nodevas likmes par civilstāvokļa aktu reģistru ierakstu atjaunošanu, papildināšanu, labošanu un anulēšanu ir trīs lati.


Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas