E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18249
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
5
1
5

Kopsapulces protokoli un to apstrīdēšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2019
Jeļena

Labdien! Mājas apsaimniekotājs sapulces laikā neraksta protokolu. Tas tiek uzrakstīts un noformēts pēc nedēļas un netiek parādīts iedzīvotājiem, kaut ir rakstīti iesniegumi. Cilvēki, kuri nepiedalījās kopsapulcē, arī parakstījās reģistrācijas lapā un ir ieskaitīti balsojumā. Uz iesniegtajiem iebildumiem neviena valsts iestāde nereaģē. Tiek norādīts, ka tas ir tikai mans personīgais viedoklis. Advokāts arī paziņoja, ka protokolam nav jābūt noformētam uz vietas. Bet, ja tas nav noformēts, tad visu kaut ko var pielikt klāt (un tas arī tiek darīts). Lūdzu norādīt likuma pantus, kuros ir teikts, ka protokolam jābūt sastādītam, parakstītam un sanumurētam uz vietas. Kur vērsties, ja ne policija, ne prokuratūra nereaģē? Paldies!

A
atbild:
11. oktobrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Augstākās tiesas Civillietu departaments (lietā Nr. SKC-586/2016) atzinis, ka pamatojums apstrīdēto lēmumu atzīšanai par spēkā neesošiem nevar būt pieļautie pārkāpumi, proti – kopsapulces sasaukšanas kārtība (izziņošanas neievērošana), sapulces vadītāja un protokolista neievēlēšana, protokolos atspoguļotās informācijas nepilnīgums, ja tie, ņemot vērā dzīvokļu īpašnieku pausto attieksmi un pieņemto lēmumu būtību, nevar ietekmēt gala rezultātu. Arī Satversmes tiesa atzinusi – ne katrs procesuāls pārkāpums ir pietiekams pamats lēmuma atcelšanai, jo pārkāpumam jābūt tādam, kas ļautu uzskatīt, ka lēmums būtu cits, ja procedūra tiktu ievērota. Tātad procesuāla rakstura kļūdas un to ietekme uz gala lēmuma tiesiskumu ir vērtējama saprātīgi (Satversmes tiesas 1998. gada 13. jūlija spriedums lietā Nr. 03-04).

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta ceturtajā daļā noteiktas dzīvokļa īpašnieka tiesības vērsties tiesā ar pieteikumu atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas