E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18231
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kas izskata krimināllietas kasācijas instancē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2019
Kaspars

Labdien! Izdarīju noziegumu, par kuru tika uzsākta krimināllieta, un man tika piespriests piespiedu darbs. Pusi piespriestā soda esmu atstrādājis, kā arī sedzis zaudējumus cietušajai personai. Savukārt pusi atlikušā soda neesmu atstrādājis dažādu apsvērumu dēļ (trauma, nepieciešams pabeigt ātrāk darbu). Līdz ar to bija tiesa un man tika piespriests sods: īslaicīga apcietināšana. Iesniedzu apelāciju, kurā arī paskaidroju, kas bija par iemeslu, kādēļ stundas netika atstrādātas. Apgabaltiesa atstāja lēmumu negrozītu. Lūk, arī pats jautājums: vai es varu pārsūdzēt apgabaltiesas lēmumu? Ja varu, tad kur man jāvēršas?

A
atbild:
15. oktobrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma (KPL) 442. pantu tiesvedības instances krimināllietā ir šādas:

  • rajona (pilsētas) tiesa izskata visas krimināllietas kā pirmās instances tiesa;
  • apelācijas kārtībā pārsūdzētu rajona (pilsētas) tiesas nolēmumu izskata apgabaltiesa kā apelācijas instances tiesa;
  • kasācijas kārtībā pārsūdzētu jebkuras tiesas nolēmumu izskata Augstākā tiesa kā kasācijas instances tiesa.

Kā norāda Tiesu administrācija, apgabaltiesas kā apelācijas instances tiesas izskata lietas apelācijas kārtībā. Proti, pēc personas lūguma izskata pirmā līmeņa tiesas pieņemto lēmumu, ja persona uzskata, ka tiesas pieņemtais lēmums ir nepareizs. Savukārt Augstākā tiesa ir trešā, augstākā, līmeņa tiesa, kas izskata lietas kasācijas instancē. Kasācija ir zemākas instances tiesas sprieduma tiesiskuma pārbaude. Šajā instancē Augstākā tiesa pārbauda pārsūdzētā sprieduma atbilstību materiālo un procesuālo tiesību normām un taisa secinājumus, pamatojoties uz lietā esošajiem materiāliem.

KPL 570. pants paredz, ka kasācijas sūdzību vai protestu iesniedz ne vēlāk kā 10 dienu laikā vai, ja tiesa pagarinājusi pārsūdzības termiņu, ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc dienas, kad kļuvis pieejams pilns tiesas nolēmums.

Pēc noteiktā termiņa iesniegto kasācijas sūdzību vai protestu tiesnesis ar lēmumu, ko uzraksta rezolūcijas veidā, atsaka pieņemt, ja vien iesniedzējs nav lūdzis termiņa atjaunošanu. Par pieņemto lēmumu tiesa paziņo iesniedzējam, bet iesniegto sūdzību vai protestu pievieno lietai. Lūdzot atjaunot nokavēto termiņu, jāievēro šā likuma 317. panta pirmās daļas prasības un jāpievieno pati sūdzība.

Atbilstoši KPL 572. pantam kasācijas sūdzībā un protestā jāiekļauj tajā izteikto prasību pamatojums ar norādi uz Krimināllikuma pārkāpumu vai šā likuma normu būtisku pārkāpumu, kā arī motivēts lūgums par lietas skatīšanu mutvārdu procesā tiesas sēdē, ja sūdzības vai protesta iesniedzējs to vēlas. Proti, 573. pantā noteikts, ka nolēmumu tiesiskumu kasācijas kārtībā pārbauda tikai tādā gadījumā, ja kasācijas sūdzībā vai protestā izteiktā prasība pamatota ar Krimināllikuma pārkāpumu vai šā likuma būtisku pārkāpumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas