E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18219
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai šķiroties var prasīt, lai otrs laulātais pieņem pirmslaulības uzvārdu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2019
Jānis

Labdien! Vai, iesniedzot šķiršanos tiesā, vīrs var pieprasīt, lai sieva pāriet pirmslaulības uzvārdā? Ko darīt, ja sieva tam nepiekrīt, jo grib, lai ar bērnu (9 gadi) paliktu vienā uzvārdā? Vai tiesai tas ir būtisks arguments, lai nemainītu viņas uzvārdu uz pirmslaulības uzvārdu? Ir dzirdēts par to, ka tiesa sievai var nemainīt uzvārdu, ja šādi tiek aizskartas bērna intereses. Kādos gadījumos tas izpaužas?

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Civillikuma 82. pantā noteikts, ka “laulātais, kas, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā vai arī pēc viņa lūguma tiesa vai zvērināts notārs piešķir viņam pirmslaulības uzvārdu. Pēc otra laulātā lūguma tiesa, ja tas neaizskar bērna intereses, var liegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā”.

Saskaņā ar Civillikuma 151. pantu bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka ar bāriņtiesas lēmumu.

Vīrs var pieprasīt, lai sieva pāriet pirmslaulības uzvārdā, taču tiesa vērtēs, vai šajā gadījumā netiek aizskartas bērna intereses.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas