E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18147
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kādi noteikumi īrniekam jāievēro, slēdzot īres līgumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Maris I

Kādi noteikumi īrniekam jāievēro, slēdzot īres līgumu?

A
atbild:
03. oktobrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls

Likums “Par dzīvojamo telpu īri” reglamentē dzīvojamo telpu izīrēšanas nosacījumus neatkarīgi no tā, kura īpašumā ir dzīvojamās telpas, kā arī tiesiskās attiecības, kas veidojas starp izīrētāju un īrnieku, nosaka viņu tiesības un pienākumus, reglamentē dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas kārtību.

Dzīvojamās telpas lietošanas tiesības citai personai var nodot dzīvojamās telpas īpašnieks, valdītājs, kā arī pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā.

Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums, kurā ir jāvienojas par īres objektu, īres maksas apmēru, termiņu, telpu izmantošanu, kārtības uzturēšanu, remontdarbiem, zaudējumu atlīdzināšanu u. c.

Likumā noteikti arī izīrētāja īpašumā dzīvojošo personu tiesības un pienākumi, īres maksas un līguma grozīšanas iespējas, īrnieka tiesības apmainīt dzīvojamo telpu, dzīvojamās telpas apakšīres pamatnosacījumi u. c.

LV portāls publikācijā “Kas jāzina, slēdzot nomas vai īres līgumu, lai nepieļautu kļūdas” sīkāk aprakstīja, kas būtu jāņem vērā īrniekam un izīrētājam, nomniekam un iznomātājam, lai noslēgtais līgums būtu abpusēji izdevīgs un kādai no pusēm nerastos sarežģījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas