E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18047
Lasīšanai: 2 minūtes

Izmaksas par mantojuma apliecības saņemšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2019
Marija Kraveca

Labdien! Nesen nomira mans vīrs. Mums ir kopīgs trīsgadīgs bērns. Mantojuma lieta jau ir uzsākta, ir bāriņtiesas lēmums saņemt mantojumu dēla vārdā. Gribēju uzzināt, kādas būs izmaksas notāram par mantojuma apliecības saņemšanu. Mantojumā ir naudas līdzekļi, garāžas bokss kooperatīvā un 1/2 no dzīvokļa. Mēs gribam pārdot savu 1/2 no dzīvokļa ātrāk nekā piecus gadus no mantojuma saņemšanas brīža. Vai ir iespējams saņemt atlaidi nodoklim, ko būs jāmaksā pārdošanas brīdī, ja mantinieks ir nepilngadīgais?

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Zvērinātu notāru atlīdzības takses un to noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”. Kopējās izmaksas būs atkarīgas no mantojuma vērtības, līdz ar to precīzu summu spēs noteikt notārs. Par mantojuma apliecības saņemšanu noteikumos norādīts, ka mantojuma apliecības saņemšanas taksei piemērojama 50% likme, ja nepilngadīgie bērni manto no saviem tuvākajiem augšupējiem radiniekiem.

Par atlaidi nodoklim no īpašuma pārdošanas – lai precīzi noskaidrotu visus faktorus un piemērojamo nodokli, pirms plānotās īpašuma pārdošanas ieteicams vērsties Valsts ieņēmumu dienestā, lai saņemtu nepieciešamās atbildes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas