E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18008
Lasīšanai: 3 minūtes

Dekrēta naudu izmaksā strādājošai sievietei

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2019
Laura

Sveiki! Mans darba līgums tika pārtraukts 30.07.19. Darba devējs bez brīdinājuma atlaida. Bija izrakstīta un joprojām ir darbnespējas lapa B, jo esmu grūtniece (9. nedēļa). Vai man pienākas dekrēta nauda un pabalsti par bērna dzimšanu? Un vai VSAA man turpinās apmaksāt darbnespējas lapu, ja vairs nestrādāju?

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības ir noformētas uz noteiktu laiku, tad parasti darba līgumā ir norādīts līguma darbības termiņš.

Darbiniekam, tuvojoties darba līguma termiņa beigām, nav jāraksta iesniegums par darba uzteikumu, jo darba attiecības izbeigsies saskaņā ar līgumā nolīgto, kā tas ir noteikts Darba likuma 113. pantā.

Saskaņā ar Darba likuma 44. panta septīto daļu darba devējam ir jāinformē darbinieks, ar kuru noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku, par brīvajām darbvietām uzņēmumā, kurās darbinieku var nodarbināt uz nenoteiktu laiku, ja tādas uzņēmumā ir.

Fakts, ka darba līgums izbeidzās noteiktajā termiņā, neraugoties uz to, ka Jums izrakstīta darbnespējas lapa B, Jūsu gadījumā nav pārkāpums. Ja saslimšana notikusi vēl darba attiecību laikā, šo slimības lapu VSAA Jums apmaksās līdz 30 dienām pēc darba attiecību izbeigšanas.

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu (jeb dekrēta naudu), kas rodas no ārsta izsniegtas darbnespējas lapas B, ir – vai sieviete, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Tātad, lai saņemtu dekrēta naudu, ir jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai. Ja nebūsiet darba attiecībās, nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu un pēc bērna piedzimšanas arī uz vecāku pabalstu.

Nestrādājošai māmiņai no valsts ir tiesības saņemt vienreizējo bērna piedzimšanas pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Šī pabalsta apmērs:

  • personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, – 171 eiro mēnesī;
  • personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem, – 42,69 eiro mēnesī.

Vairāk informācijas par jauno vecāku tiesībām un valsts pabalstiem var atrast VSAA tīmekļvietnes sadaļā “Vecākiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas