E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17964
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
12
12

Vecvecākiem ir tiesības tikties ar saviem mazbērniem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2019
Svetlana

Labdien! Vai kāds likums paredz, cik reižu vai cik stundu bērna vecvecākiem ir tiesības satikt mazbērnu? Pašlaik bērns tiek satikts vismaz 1–2 reizes mēnesī, bet viņiem tas nepatīk. Bērnam ir 2 gadi.

A
atbild:
26. septembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civillikuma 181. panta otrajā daļā ir noteiktas saskarsmes tiesības – bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm. Tas nozīmē, ka aizliegt bērnam redzēt vecvecākus bez pamatota iemesla nedrīkst, arī aizliegums tikties ar mazbērniem regulāri vai atļauja tikties ļoti reti ir šādas tiesības pārkāpums. Saskarsmes tiesības ir jāīsteno bērna interesēs.

Savukārt Civillikuma 182. pantā noteikts, ka strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Ja ģimenē valda saskaņa un cieņpilnas attiecības starp dažādu paaudžu ģimenes locekļiem, tad nevajadzētu rasties situācijai, ka vecvecāki nepazīst savus mazbērnus. Ja vecāki vecvecākiem liedz tikties ar mazbērniem, tad vecvecākiem ir tiesības ar prasības pieteikumu vērsties tiesā un lūgt noteikt saskarsmes kārtību ar mazbērniem. Tiesas spriedums arī šādā lietā ir izpildāms.

Jautājums par to, cik bieži šajā gadījumā ir tiesības redzēt bērnu, vērtējams tiesā. Atbilstoši e-konsultāciju lietošanas noteikumiem tajās netiek sniegtas konsultācijas par strīdu noregulēšanu pēc būtības.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas