E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17925
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja iestājies tiesību izmantošanas aizliegums, policija var personu sodīt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2019
Ģirts

Labdien! Kā jārīkojas ceļu policijai, ja vadītājs vada auto gadījumos, kad braukt nav atļauts (piemēram, ir iestājies vadītāja tiesību izmantošanas aizliegums), bet ne auto konfiscēšana, ne pārvietošana uz speciālu stāvvietu par šo pārkāpumu nav paredzēta?

A
atbild:
19. septembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Administratīvie pārkāpumi ceļu satiksmē ir noteikti Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) desmitajā “a” nodaļā “Administratīvie pārkāpumi ceļu satiksmē”. Gadījumu, kad transportlīdzekļa vadītājam ir aizliegts piedalīties ceļu satiksmē, ir daudz. Proti, arī par nepiesprādzēšanos ir paredzēts sods līdz pat 70 eiro apmērā.

Atbilstoši likuma “Par policiju” 12. pantam policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības apturēt transportlīdzekli šādos gadījumos:

  • pēc Valsts policijas (VP) vai teritoriālās policijas pārvaldes priekšnieka norādījuma plānotu pasākumu izpildes laikā apturēt transportlīdzekļus un izdarīt to apskati (izņemot diplomātisko un konsulāro pārstāvju transportlīdzekļus), lai aizturētu meklēšanā izsludinātas personas un transportlīdzekļus vai atklātu transportlīdzekļu vadītājus, kuri izdara likumpārkāpumus ceļu satiksmes un autopārvadājumu jomā;
  • apturēt transportlīdzekli un veikt tā apskati, ja ir pamats domāt, ka transportlīdzekļa vadītājs pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā; aizliegt lietot transportlīdzekļus, kuru tehniskais stāvoklis apdraud transporta kustības drošību; atstādināt no transportlīdzekļu vadīšanas personas, kuras ir alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu iespaidā, kā arī personas, kurām nav dokumentu par konkrētā transportlīdzekļa lietošanas vai attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām; nogādāt transportlīdzekli policijas iestādē nepieciešamās pārbaudes veikšanai, ja ir izsludināta tā meklēšana vai ir pamats domāt, ka ir nelikumīgi nomainīti vai viltoti transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti, valsts reģistrācijas numura zīme vai transportlīdzekļa agregātu numuri, vai nav transportlīdzekļa reģistrācijas vai īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta un citādi nav iespējams konstatēt transportlīdzekļa lietošanas likumību.

Vienlaikus minētā likuma 14. pants paredz, ka policijas darbinieks ir tiesīgs lietot arī šaujamieroci galējas nepieciešamības situācijā, lai apturētu transportlīdzekli, nodarot tam bojājumus, ja tā vadītājs ar savu rīcību rada reālus draudus personu dzīvībai un veselībai un nepakļaujas policijas darbinieka prasībai apstādināt transportlīdzekli un ja nav citas iespējas viņu aizturēt.

Jūsu minētajā piemērā, ja iestājies vadītāja tiesību izmantošanas aizliegums, VP, apturot transportlīdzekli un pārbaudot visus ierakstus reģistros, konstatēs, ka Jūs vadāt transportlīdzekli laikā, kad Jums to ir aizliegts darīt.

Tā, piemēram, LAPK 149.4 panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) vai ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, paredz naudas soda uzlikšanu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro. Savukārt par iepriekš minēto pārkāpumu izdarīšanu atkārtoti gada laikā transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzliek naudas sodu 570 eiro apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas