SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
12. februārī, 2019
Lasīšanai: 16 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ceļu satiksme
2
49
2
49

Ar kādu sodu jārēķinās, braucot pie stūres bez tiesībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Personas tiesības vadīt transportlīdzekļus apliecina attiecīgs ieraksts transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai arī traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība.

FOTO: Ieva Čīka, LETA

E-konsultācijās nereti saņemam lūgumus skaidrot, kas personai draud, vadot automašīnu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Lasītājus interesē dažādas situācijas: “ja vadītāja apliecību aizmirsu mājās”; “ja nekad tiesību nav bijis”; “ja pieķers pirmo reizi, turklāt alkohola reibumā” u. c. LV portāls apkopojis informāciju par iespējamiem soda veidiem, kādus var piemērot par šāda rakstura pārkāpumiem. Par braukšanu bez tiesībām draud ne tikai administratīvā atbildība, bet arī kriminālatbildība.

īsumā
  • Administratīvā atbildība par braukšanu dažādās situācijās bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, t.sk. vadītāja apliecības, noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 pantā “Vispārīgo ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšana”.
  • Ja vadītāja apliecība vienkārši ir aizmirsta, piemēram, mājās, jārēķinās, ka transportlīdzekļa vadītājam var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 3 eiro apmērā.
  • Ja persona sēžas pie stūres, kad spēkā ir tiesību izmantošanas aizliegums, izņemot gadījumu, kad tas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, transportlīdzekļa vadītājam uzliek naudas sodu 40 eiro apmērā.
  • Ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, naudas sods transportlīdzekļa vadītājam ir krietni lielāks – no 280 līdz 430 eiro.
  • Ja tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas, transportlīdzekļa vadītājam var uzlikt naudas sodu no 280 līdz 430 eiro apmērā, savukārt, ja braukšana ar atņemtām vai noteiktā kārtībā neiegūtām tiesībām gada laikā atkārtojas, transportlīdzekļa vadītājam var piemērot administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un naudas sodu 570 eiro apmērā.
  • Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, nav iegūtas profesionālo vadītāju tiesības vai transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli, kas neatbilst vadītāja apliecībā norādītajam ierobežojuma kodam, transportlīdzekļa vadītājam var uzlikt naudas sodu no 40 līdz 280 eiro apmērā.
  • Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, draud kriminālatbildība.

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 25. pants paredz, ka mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam, t.sk. mopēda vadītājam, jābūt klāt vadītāja apliecībai, kas pēc policijas darbinieku, robežsargu vai muitas amatpersonu pieprasījuma jāiedod tiem pārbaudei. Savukārt CSL 26. pants nosaka, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ļauj personai vadīt attiecīgajai kategorijai atbilstošu transportlīdzekli, pārvadāt pasažierus un kravu, individuāli apmācīt personas vadīt transportlīdzekļus (ja stāžs ir vismaz trīs gadi; tikai ar A1, A, B1, B un traktortehnikas vadītāja apliecību kategorijām atbilstošiem transportlīdzekļiem) un veikt citas normatīvajos aktos transportlīdzekļa vadītājam atļautās darbības, piedaloties ceļu satiksmē.

Vienlaikus atbilstoši CSL personas tiesības vadīt transportlīdzekļus apliecina attiecīgs ieraksts transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai arī traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Savukārt vadīšanas iemaņu pārbaudes laikā transportlīdzekļa vadītāja tiesības vadīt transportlīdzekli apliecina derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība vai braukšanas mācību atļauja.

Ja derīga vadītāja apliecība nav paņemta līdzi

Administratīvā atbildība par braukšanu dažādās situācijās bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, t.sk. vadītāja apliecības, noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 pantā “Vispārīgo ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšana”.

Ja vadītāja apliecība vienkārši ir aizmirsta, piemēram, mājās, jārēķinās, ka transportlīdzekļa vadītājam var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 3 eiro apmērā. Vienlaikus mācību braukšanas gadījumā šāds sods pienākas arī tad, ja klāt nav attiecīgi braukšanas mācību instruktora apliecības vai braukšanas mācību atļaujas.

Ja spēkā ir tiesību izmantošanas aizliegums

CSL 30. pants paredz, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu nosaka Valsts policijas (VP) amatpersona transportlīdzekļa vadītājam, kurš:

  • alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē izdarījis noziedzīgu nodarījumu pret ceļu satiksmes drošību, par kuru var saukt pie kriminālatbildības;
  • izdarījis pārkāpumu, par kuru paredzēta transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana.

Minētajos gadījumos transportlīdzekļa vadītājam ir aizliegts izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un viņa transportlīdzekļa vadītāja apliecība aizturama līdz laikam, kamēr VP amatpersona vai procesa virzītājs krimināllietā pieņem attiecīgu lēmumu.

Tāpat transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot, ja:

  • transportlīdzekļa vadītāja apliecībai beidzies derīguma termiņš;
  • personu apliecinošajā dokumentā norādītais vārds, uzvārds vai personas kods neatbilst transportlīdzekļa vadītāja apliecībā esošajam un 30 dienu laikā transportlīdzekļa vadītāja apliecība nav apmainīta (līdz jaunas apliecības saņemšanai);

  • automašīnas vadītājam noteiktajā termiņā nav veikta kārtējā veselības pārbaude;
  • transportlīdzekļa vadītāja apliecība ir nozagta vai zudusi un 30 dienu laikā nav saņemta jauna apliecība;
  • par Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) pārkāpumu uzliktais naudas sods nav samaksāts gada laikā no soda uzlikšanas dienas;
  • pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros transportlīdzekļa vadītājam ir piemērots ietekmēšanas līdzeklis (liegums vadīt automašīnu);
  • automašīnas vadītājam ārvalstī ir spēkā esošs transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu izdara attiecīgu ierakstu transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, kā arī traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā. Ziņas par nederīgām transportlīdzekļu vadītāja apliecībām Ministru kabineta (MK) noteiktajā kārtībā iekļauj nederīgo dokumentu reģistrā. Transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma reģistrēšanas apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Savukārt, ja transportlīdzekļa vadītājs pārkāpj noteikto vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu, viņa transportlīdzekļa vadītāja apliecību aiztur.

Sīkāk par to, kādos gadījumos autovadītāja tiesības izmantot aizliegts, lasiet LV portālā.

Ja persona tomēr sēžas pie stūres minētajās situācijās, izņemot gadījumu, kad izmantošanas aizliegums piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, transportlīdzekļa vadītājam uzliek naudas sodu 40 eiro apmērā. Proti, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, naudas sods transportlīdzekļa vadītājam ir krietni lielāks – no 280 līdz 430 eiro. Turklāt, ja minētais pārkāpums atkārtojas gada laikā, automašīnas vadītājam var piemērot administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un naudas sodu 570 eiro apmērā.

Ja tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai atņemtas

Transportlīdzekļu vadīšanas tiesības var atņemt uz noteiktu vai uz nenoteiktu laiku. CSL 29. pants paredz, ka transportlīdzekļu vadīšanas:

  • tiesību atņemšanu uz likumā noteikto laiku kā transportlīdzekļa vadītāja uzvedības ietekmēšanas līdzekli piemēro, uzliekot sodu par likumā paredzētajiem administratīvajiem pārkāpumiem vai atbilstoši šajā likumā noteiktajai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmai, kā arī Krimināllikumā (KL) noteiktajos gadījumos;
  • tiesības atņem uz nenoteiktu laiku, ja ir attiecīgs medicīniskās ekspertīzes atzinums par to, ka automašīnas vadītājam radušās medicīniskas pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai.

Ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas uz laiku līdz gadam, personai, lai atjaunotu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, jānokārto tikai teorētiskais eksāmens.

Savukārt, ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas uz gadu vai ilgāk vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, kā arī gadījumos, ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, tai jānokārto gan teorētiskais, gan vadīšanas eksāmens. Par kādiem pārkāpumiem atņem autovadītāja tiesības, jau iepriekš sīkāk skaidrots LV portāla publikācijā.

Saskaņā ar LAPK, ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas, uzskatāms, ka personai nav tiesību vadīt transportlīdzekli. Tādā gadījumā transportlīdzekļa vadītājam var uzlikt naudas sodu no 280 līdz 430 eiro apmērā. Savukārt, ja braukšana ar atņemtām vai noteiktā kārtībā neiegūtām tiesībām gada laikā atkārtojas, transportlīdzekļa vadītājam var piemērot administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un naudas sodu 570 eiro apmērā.

Aizlieguma pagarināšana, apliecības nodošana un izņemšana

Vienlaikus saskaņā ar MK noteikumu Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 23. punktu, ja transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma laikā, aizlieguma termiņš pagarinās atbilstoši laikposmam, kāds pagājis no tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanas brīža līdz transportlīdzekļa vadīšanai. Arī gadījumos, kad transportlīdzekļa vadītājs nav nodevis nederīgo vadītāja apliecību, transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma termiņu pagarina atbilstoši nokavēto dienu skaitam.

Proti, LAPK 309. pants paredz, ka transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums 10 dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas nodot nederīgo vadītāja apliecību Ceļu satiksmes drošības direkcijai, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai vai VP. Turklāt minētajā pantā noteikts, ka, izpildot lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu, izņem visu transportlīdzekļu kategoriju vadītāja apliecības, izņemot velosipēda vadītāja apliecību. Tas nozīmē: ja, piemēram, atņemtas B kategorijas vadīšanas tiesības, persona ceļu satiksmē var piedalīties tikai ar velosipēdu (ar nosacījumu, ka personai ir velosipēda vadītāja apliecība), proti, arī ar mopēdu braukt nevar.

Ja nav atbilstošas kategorijas vadīšanas tiesību

Tāpat saskaņā ar CSL, ja vadītājam nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, attiecīgo spēkratu vadīt ir aizliegts. Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, nav iegūtas profesionālo vadītāju tiesības vai transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli, kas neatbilst vadītāja apliecībā norādītajam ierobežojuma kodam, transportlīdzekļa vadītājam var uzlikt naudas sodu no 40 līdz 280 eiro apmērā.

Vienlaikus atbilstoši CSL 23. panta astotajai daļai, ja transportlīdzekļa vadītājs citas kategorijas transportlīdzekli, t.sk. traktortehniku, vada tikai ar AM, A1 vai TRAM kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām, uzskatāms, ka šim transportlīdzekļa vadītājam, vadot attiecīgo transportlīdzekli, vispār nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību. Nosacījums attiecībā uz A1 un TRAM kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām neattiecas uz minētā panta otrās daļas 8. punkta nosacījumu (ar jebkura mehāniskā transportlīdzekļa vai tramvaja vadīšanas tiesībām drīkst vadīt arī AM kategorijas transportlīdzekli un sniega motociklu).

Piemēri:

  • Personai ir A2 kategorijas apliecība, bet policija viņu aptur, braucot ar B kategorijas transportlīdzekli. Transportlīdzekļa vadītājam uzliks sodu par neatbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanu.
  • Personai ir AM kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, bet policija viņu aptur, braucot ar B kategorijas transportlīdzekli. Transportlīdzekļa vadītājam uzliks sodu par braukšanu ar noteiktā kārtībā neiegūtām tiesībām.
  • Personai ir traktortehnikas apliecība, bet policija viņu aptur, braucot ar B kategorijas transportlīdzekli. Transportlīdzekļa vadītājam uzliks sodu par neatbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanu. Vienlaikus, pētot tiesu praksi, šī norma ir pretrunīga, proti, joprojām daudzos tiesu nolēmumos atzīst, ka personai, vadot citas kategorijas transportlīdzekli ar traktortehnikas vadīšanas tiesībām, vispār nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību.

Ja nav tiesību un vadītājs alkohola reibumā – kriminālsods

Braukšana alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu ietekmē ir smags CSN pārkāpums, jo, šādi rīkojoties, transportlīdzekļa vadītājs pakļauj riskam ne tikai savu, bet arī citu cilvēku dzīvību un veselību. Savukārt, ja automašīna vadīta alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē un vēl bez tiesībām, tas pārkāpumu padara vēl smagāku, un nav nozīmes, ka tā bija pirmā reize.

Proti, Krimināllikuma (KL) 262. pants par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Arī par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes, ja to izdarījis transportlīdzekļa vadītājs, kuram nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), KL 262.1 panta izpratnē paredzēta kriminālatbildība – sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Vienlaikus CSL 22. panta 11 daļa paredz, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un transportlīdzekļu vadītāja apliecību līdz sodāmības dzēšanai vai noņemšanai nevar iegūt un atgūt persona, kura sodīta par iepriekš minētajiem KL noteiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem pret satiksmes drošību.

2020. gadā LAPK zaudēs spēku un tā vietā stāsies spēkā Administratīvās atbildības likums. Jau iepriekš intervijā LV portālam Tieslietu ministrijas Valststiesību departamenta Administratīvo tiesību nodaļas vadītāja Natālija Laveniece-Straupmane norādīja, ka jaunajā regulējumā personai par pārkāpumu ceļu satiksmē alkohola vai narkotisko vielu ietekmē būs iespējams konfiscēt piederošo transportlīdzekli uz visiem laikiem, nevis, kā tas ir šobrīd, – izņemt līdz brīdim, kad persona nomaksā naudas sodu. Vienlaikus tajā par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā, ja alkohola koncentrācija pārsniegs 1,5 promiļu reibumu, tiks paredzēta kriminālatbildība.

Labs saturs
49
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI