E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17885
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja saņem pensiju, neapliekamā minimuma algai nav

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2019
Uģis

Labdien! Dēlam uzņēmumā strādā personas ar invaliditāti. No 1. augusta III grupas invalīdam neapliekamais minimums pēkšņi ir 00,00 eiro (visticamāk, tas atkal automātiski pārlēcis uz III grupas pensiju), bet I grupas invalīdam 115,00, tāpat kā manam dēlam. Kā tas var būt?

A
atbild:
12. septembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Neapliekamais minimums un atvieglojums par invaliditāti ir divas dažādas lietas. Un situācijas var būt tikai šķietami salīdzināmas.

Algas nodokļa grāmatiņā tiek norādīts Valsts ieņēmumu dienesta prognozētais neapliekamais minimums.

Strādājošam pensijas saņēmējam, arī invaliditātes pensijas saņēmējam, vienalga, kuras grupas pensija tā ir, VID prognozēto neapliekamo minimumu algai nepiemēro. Tātad prognozētais neapliekamais minimums ir 00,00 eiro.

Ja strādājošs cilvēks ar invaliditāti nesaņem pensiju, bet sociālā nodrošinājuma pabalstu, tad algai ir arī vispārējais neapliekamais minimums.

Tikai tad, ja darbinieks savā algas nodokļa grāmatiņā ir atzīmējis, ka viņam ir invaliditāte, darba devējs algai var piemērot nodokļa atvieglojumu par invaliditāti: ja ir I vai II invaliditātes grupa – atvieglojums ir 154 eiro mēnesī, ja III invaliditātes grupa – 120 eiro mēnesī.

Ja darbinieks savā algas nodokļa grāmatiņā nav norādījis, ka viņam ir invaliditāte (tā ir katra paša izvēle), darba devējam nav pamata piemērot atvieglojumu, vienkārši – viņam šī informācija nav pieejama. Tādā gadījumā darbinieks savas tiesības uz atvieglojumu var izmantot, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Informācija par to, ka cilvēks saņem pensiju, tiek atspoguļota algas nodokļa grāmatiņā, šo informāciju VID saņem no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras.

Ja ir neskaidrības par darbinieku nodokļiem, prognozēto neapliekamo minimumu un atvieglojumiem, ir jāsazinās ar VID.

Vēl jāpiebilst, ka pensijas saņēmējam ir tiesības uz pensionāra neapliekamo minimumu. Šogad tas ir 270 eiro mēnesī. Izmaksājot pensiju, to piemēro VSAA. Ja pensija ir mazāka par šo neapliekamo minimumu, atlikušo (gadā neizmantoto) daļu strādājošs pensijas saņēmējs var piemērot algai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas