E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17869
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

Kā īres maksai piemēro 10% nodokli

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2019
Edgars

Esmu kļuvis par īres dzīvokļa īpašnieku un plānoju dzīvokli izīrēt, nereģistrējot saimniecisko darbību un par to maksājot 10% IIN. Jautājums ir tieši par īres līguma noformēšanu: kā pareizi iekļaut šos 10% īres līgumā? Vai varu īres līgumā norādīt tikai gala summu: īres maksa + 10%? Vai tādā gadījumā pēc tam, iesniedzot deklarāciju, VID neuzstās, ka man jāmaksā 10% no īres līgumā norādītās summas, kas no manas puses it kā jau ietver 10% IIN? Varbūt pareizāk jau īres līgumā atsevišķi norādīt īres maksu un 10% IIN? Īres līguma kopija tiek nosūtīta VID – vai VID to ņems vērā?   

A
atbild:
04. septembrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir informējis Valsts ieņēmumu dienestu (VID), ka nereģistrēs saimniecisko darbību un piemēros īres maksai iedzīvotāju ienākuma nodokļa (turpmāk – nodoklis) 10% likmi, tad ar nodokli apliek līgumā noteikto īres maksu. Piemēram, īres līgumā norādīta maksa ir 100 eiro, nodoklis, kas jāsamaksā budžetā, ir 10 eiro (100 x 10%). Aprēķinot maksājamo nodokli, no īres maksas drīkst atskaitīt tikai nekustamā īpašuma nodokli, bet nedrīkst atskaitīt saimnieciskās darbības izdevumus.

Informējam, ka gadījumā, ja dzīvoklis tiek izīrēts vai iznomāts juridiskai personai vai fiziskai personai, kas ir reģistrējusi saimniecisko darbību, pienākums ieturēt nodokli un samaksāt to budžetā ir nomas maksas izmaksātājam. Savukārt, ja dzīvoklis tiek izīrēts fiziskai personai, nodoklis jāmaksā dzīvokļa īpašniekam, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Akcentējam, ko var iekļaut dzīvojamās telpas īres maksā. Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pants nosaka, ka dzīvojamās telpas īres maksu veido:

1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un

2) peļņa.

Savukārt apsaimniekošanas izdevumi sastāv no:

1) dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem izdevumiem (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana);

2) normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma ēkas atjaunošanai.

Papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami šādi obligātie maksājumi:

1) likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums;

2) dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja izīrētā dzīvojamā telpa ir mājā, kas atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes (turpmāk – zemes nomas maksa).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas