E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30833
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Kam jāmaksā NĪ nodoklis

J
jautā:
01. novembrī, 2023
Iļja

Kam ir jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis? Sāku īrēt dzīvokli un biju pārsteigts par to, ka bija atsevišķs punkts “nekustamā īpašuma nodoklis”. Līgumā bija rakstīts, ka īrnieks papildus maksā komunālos maksājumus. Līgumā nebija minēts, ka man ir jāmaksā attiecīgais nodoklis, es netiku par to brīdināts. Izīrētājs balstās uz likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pantu. Bet man liekas, ka viņš min “veco” likumu.

A
atbild:
02. novembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Likums “Par dzīvojamo telpu īri” zaudēja spēku 2021. gada 1. maijā. Savukārt no 2021. gada 1. maija spēkā ir Dzīvojamo telpu īres likums.

“Vecā” likuma 11. pantā bija noteikts, ka papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai kā obligāts maksājums ir arī likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums.

Savukārt Dzīvojamo telpu īres likumā par NĪ nodokli nekas nav minēts.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. pantā noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

Dzīvojamo telpu īres likuma 10. panta otrā daļa noteic, ka, izīrētājam un īrniekam rakstveidā vienojoties, īres maksā var iekļaut arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītus maksājumus.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas