E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17766
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Parādu ārpustiesas atgūšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2019
Andris

Labdien! Šī gada 13. augustā saņēmu vēstuli no “Intrum Latvija”, kurā rakstīts, ka esmu parādā pamatsummu 29,95 eiro un parāda atgūšanas izdevumus 6,99 eiro. Esmu parādā kādai Igaunijā reģistrētai firmai ar nosaukumu “Directmarketing OU”. Man nav ne mazākās nojausmas, ar ko šī firma nodarbojas un kāpēc tai esmu parādā. Kā man rīkoties?

A
atbild:
15. augustā, 2019

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu un parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju darbību Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Minētā likuma 7. pants nosaka to informācijas apjomu, kuru parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir jānodrošina, vēršoties pie parādnieka. T. i., kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. Šajā paziņojumā sniedzama šāda informācija:

[..]

3) uz kāda tiesiska pamata parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ieguvis tiesības atgūt parādu – darījuma veids un darījuma noslēgšanas datums;

4) kreditora prasījuma rašanās tiesiskais pamats – kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veids, darījuma noslēgšanas datums un darījuma priekšmets.

Ņemot vērā jautājumā izklāstīto, t. i., to, ka Jums nav zināmi parāda rašanās apstākļi un Jūs apstrīdat parāda esamību, aicinām Jūs nosūtīt parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam paziņojumu, ka neatzīstat šāda parāda esamību un lūdzat izskaidrot likuma 7. panta 1. daļas 3. un 4. punktā noteiktos apstākļus, nodrošinot Jūs ar attiecīgiem pierādījumiem.

Ja lietā apstiprināsies Jūsu apgalvojums par parāda neesamību un izvirzīto prasījumu nepamatotību vai arī parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs nesniegs Jums pieprasīto informāciju viena mēneša laikā no tās pieprasīšanas dienas, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā (DVI) ar motivētu iesniegumu par Jūsu personas datu prettiesisku apstrādi un to izpaušanu (nodošanu) trešajām personām. Iesniegumu paraugi atrodami DVI mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas