E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17750
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Paternitāti var noteikt arī Nīderlandē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2019
Evita

Sveiki! Esmu vientuļā māte zīdainim, kurš dzimis Latvijā. Bērna tēvs ir ārzemnieks un dzīvo Nīderlandē, Latvijā bijis tikai 2 reizes. Dzimšanas apliecībā bērna tēva nav, tāpēc vēlos iesniegt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu, bet problēma ir tāda, ka es nezinu bērna tēva personas kodu. Labprātīgi iegūt informāciju no tēva vai panākt kādu rīcību nav iespējams. Es zinu viņa vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu, vecumu, e-pasta adresi, kā arī adresi un pilsētu, kurā viņš dzīvo. Es pati biju deklarēta šajā adresē uz neilgu laiku, un man ir dokuments, kas to pierāda, bet nekādu datu par tēvu dokumentā nav. Vai man ir iespēja noskaidrot viņa personas kodu, lai es varētu iesniegt prasību tiesā? Ja tas ir iespējams, tad konkrēti kurās iestādēs Latvijā vai Nīderlandē man ir jāvēršas? Kā pierādījumi tiesai man ir sarakstes ar bērna tēvu, kopīgas bildes, liecinieki, kas var apliecināt, ka grūtniecības iestāšanās periodā viņš uzturējies manā dzīvesvietā un mēs esam bijuši kopā. Viņa māte ir sūtījusi dāvanas manam bērnam, kurā bērns ir noteikts kā adresāts. Ja vēlos to izmantot kā pierādījumu tiesā, vai man ir jāpierāda arī fakts, ka šī sieviete ir mana bērna tēva māte? Ja tiesa nolemtu noteikt bērna paternitāti ar DNS testu, bet tēvs to atsakās veikt labprātīgi, vai ir reāli iespējams viņu piespiest veikt šo testu, ja es un bērns esam Latvijā, bet viņš Nīderlandē? Ja viņam jāierodas uz tiesas sēdi Latvijā, bet viņš neierodas un ir ārzemēs, vai tas var ietekmēt tiesas spriedumu nelabvēlīgi man un vai ir iespējams realizēt viņa piespiedu nogādāšanu tiesas sēdē?

A
atbild:
06. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vecāki dzīvo dažādās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, tēvs Nīderlandē, bet māte – Latvijā, šādu strīdu risināšana notiek, pamatojoties uz Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra regulu (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula).

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Uzturlīdzekļu regula paredz, ka arī gadījumā, ja bērna paternitāte nav noteikta, bērna māte var vērsties savas valsts kompetentajā iestādē ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, vienlaikus prasot noteikt paternitāti. Tādā gadījumā paternitātes noteikšanas un uzturlīdzekļu piedziņas procedūra notiks bērna tēva dzīvesvietas valstī, ņemot vērā attiecīgās dalībvalsts normatīvo aktu prasības.

Pastāv iespēja tiesvedību uzsākt arī Latvijā, vēršoties tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas ar prasības pieteikumu noteikt paternitāti un piedzīt uzturlīdzekļus. Pieņemtais tiesas spriedums ar centrālās iestādes starpniecību tad ir jānodod izpildei atbildētāja dzīvesvietas valstī.

Pirms uzsākt paternitātes noteikšanas un uzturlīdzekļu piedziņas procesu Latvijā, fonda administrācijā varat lūgt izprasīt no Nīderlandes kompetentās iestādes paternitātes noteikšanai nepieciešamos datus. Tālākais gan atkarīgs no konkrētās valsts regulējuma. Tāpēc aicinām personīgi sazināties ar fonda administrāciju un izrunāt konkrēto gadījumu, kādas ir Jūsu iespējas risināt šo jautājumu ar tās palīdzību.

Atbilstoši Civillikuma 157. panta otrajai daļai tiesa Latvijā, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu. Tiesa pēc savas iniciatīvas nekādus pierādījumus nevāc, bet izspriež lietu uz lietas dalībnieku iesniegto pierādījumu pamata, kas jāizklāsta un jāpievieno prasības pieteikumam. Piemēram, tas nozīmē, ka tiesa pati nevar noteikt DNS ekspertīzi, jo atbilstoši Civilprocesa likuma 249.1 panta pirmajai daļai tiesa nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja vai atbildētāja, lūguma.

Civilprocesā ir paredzēta kārtība, kādā uz tiesu tiek aicinātas personas, kas atrodas citā ES dalībvalstī. Vienlaikus, ņemot vērā, ka lieta ir gana komplicēta un iespējami vairāki rīcības scenāriji, vēlams tomēr arī konsultēties ar zvērinātu advokātu, kas specializējies pārrobežu ģimenes strīdu jautājumos. Profesionāli sagatavots pieteikums var izšķirt lietas virzību un rezultātu.

Iespējams, noderīgu informāciju iegūsiet citā atbildē uz līdzīgu jautājumu par paternitātes noteikšanu, ja nav zināmi bērna tēva personas dati.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas