E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14811
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
4
3
4

Paternitātes noteikšana, ja nav zināmi bērna tēva personas dati

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2018
Kate

Sveiki! Jautājums šāds: ko darīt, ja es gaidu bērniņu no vīrieša, kurš ir citas tautības un dzīvo ārpus LV un kurš negrib uzņemties nekādu atbildību par bērnu, viņu tas neinteresē. Es nezinu viņa personas koda otro daļu, vai tiešām man nav nekādas cerības un iespējas?

A
atbild:
24. jūlijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Paternitātes atzīšanas procesu ir iespējams uzsākt tikai pēc bērniņa piedzimšanas. Kad bērniņš piedzims, viņam tiks izdota dzimšanas apliecība, kurā būs norādīts tikai mātes vārds, bet tēva ailē nebūs ierakstīti dati. Tad, attiecīgi, tālākās darbības veicamas divos posmos. Pirmkārt, noteikti būtu vērts vēlreiz sazināties ar bērna tēvu un pēc iespējas mierīgākā veidā izteikt priekšlikumu atbraukt uz Latviju un labprātīgi dzimtsarakstu nodaļā atzīt paternitāti. Ja tēvs tam piekrīt, tad viņam kopā ar bērna māti ir jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu Latvijā un jāuzraksta uz vietas iesniegums par to, ka tēvs atzīst bērna paternitāti. Tādā gadījumā bērnam tiks izdota jauna dzimšanas apliecība – nu jau ar tēva ierakstu attiecīgajā tēva ailē.

Savukārt, ja pēc bērna piedzimšanas un priekšlikuma izteikšanas tēvs tomēr atsakās labprātīgi atzīt paternitāti, tad mātei ir tiesības celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu. Māte var celt prasību Latvijas tiesā, vienlaikus prasot gan noteikt paternitāti, gan arī piedzīt no tēva uzturlīdzekļus bērna labā.

Protams, lai celtu prasību, ir precīzi jānorāda tēva vārds, uzvārds, dzimšanas dati un adrese. Tomēr praksē ir bijušas situācijas, kad šīs ziņas nav zināmas. Tādā gadījumā ir jālūdz valsts pārvaldes iestāžu palīdzība šo ziņu noskaidrošanā. Jo vairāk bērna māte zinās par bērna tēvu, jo vieglāk šādas ziņas būs noskaidrot. Praksē ir bijuši gadījumi, kad Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei ir iesniegts lūgums noskaidrot personas kodu cilvēkam, kuru sauc, piemēram, Jurijs, un kuram ir aptuveni 45 gadi, un kurš ir bijis sodīts un kādu laiku bijis deklarēts X adresē. Lai gan vērotājam no malas šādas aptuvenas ziņas var šķist nenopietnas, tomēr, jo vairāk datu ir zināms par šo cilvēku, jo vieglāk to valsts pārvaldes iestādēm ir atrast. Der pilnīgi visi dati. Piemēram, bet ne tikai, vārds, uzvārds, tautība, pilsonība, dzīvesvietas adrese, darba vieta (tagadējā vai agrākā), telefona numurs, e-pasta adrese, fotogrāfija, asins grupa, garums, citas ārējās pazīmes, sodāmība, bankas konta numurs u.c. Tā kā starp Eiropas Savienības tiesību aizsardzības iestādēm notiek savstarpēja sadarbība un palīdzība, tad advokāts varēs palīdzēt pareizi sagatavot prasības pieteikumu, piesakot tiesai lūgumu izprasīt šīs ziņas.

Vēl viens aspekts, kas noteikti jāņem vērā, ir tas, ka tiesā būs jāpierāda apstākļi, kā bērns ir izcēlies no konkrētā tēva. Proti, būs ne tikai jāapraksta pušu savstarpējās attiecības, bet arī jāiesniedz tiesā visi iespējamie pierādījumi, lai tiesai būtu juridisks pamats ticēt, ka bērns patiešām ir cēlies no konkrētā tēva. Ideālā gadījumā visas trīs personas – vecāki un bērns – veiks bioloģisko testu, nosakot DNS atbilstību. Tomēr, ja tēvs neveiks šo testu, tad likums neaizliedz paternitāti noteikt arī ar citiem pierādīšanas līdzekļiem, piemēram, ņemot vērā liecinieku liecības, pušu fotogrāfijas, savstarpējo saraksti – e-pastā, īsziņās, sociālajos tīklos u.c. Arī te vislabāk būtu konsultēties ar advokātu, lai savlaicīgi varētu sākt gatavot tiesā iesniedzamos pierādījumus. Arī mātes pasē – dokumentā, kuru grūtniecēm aizpilda ārstniecības iestādē – var ierakstīt bērna tēva vārdu, kas arī ir viens no šādiem pierādījumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas