E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17748
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
1
2
1

Dāvinājums un mantojuma neatņemamās daļas tiesīgais

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2019
Ija

Nomira tēvs, kurš bija precējies ar otro sievu (kopīgu bērnu nav). Dzīvoklis iegūts īpašumā pēc otrās laulības reģistrācijas, zemesgrāmatā tas ierakstīts uz sievas vārda. Vai nomirušā dēls var pieteikties mantojumam (lai mantotu daļu dzīvokļa)?

A
atbild:
09. septembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja mantojuma lieta nav pabeigta, tad mantojumu var apstrīdēt, tomēr uz dzīvokli kā īpašumu pretendēt tiesību nav. Atbilstoši Civillikuma 423. pantam neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā.

Visticamāk, dzīvoklis ir pārrakstīts uz sievas vārda kā dāvinājuma līgums, atbilstoši Civillikuma 1922. pantam:

  • ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas (422. pants un turpmākie panti), tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas;
  • aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā. Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Tas nozīmē, ka ir tiesības saņemt mantojumā vismaz neatņemamo mantinieka daļu no dzīvokļa, bet tikai naudas izteiksmē, nevis dzīvokli kopīpašumā. Lai šīs tiesības realizētu, ir jāvienojas pašiem mantiniekiem vai arī jāceļ tiesā prasība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas