E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17735
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu ir noteikti kritēriji

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2019
Āris

Strādāju algotu darbu valsts iestādē, bet esmu arī reģistrējies kā individuālais komersants (IK). Vai, aizejot no pirmā darba, varu pretendēt uz bezdarba pabalstu? Vai arī man vispirms ir jālikvidē IK, lai saņemtu pabalstu? Apgrozījums IK pēdējos gados ir bijis ļoti minimāls, un sociālās iemaksas veiktas nelielā apjomā.

A
atbild:
13. augustā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tātad – ir jābūt izpildītiem visiem trijiem kritērijiem.

Personai ir tiesības iegūt vai saglabāt bezdarbnieka statusu, ja tā atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Šī panta 1. daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās NVA ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) mājaslapā paskaidrots: ja individuālais komersants veic sociālās apdrošināšanas iemaksas, tad nevar atrasties bezdarbnieka statusā.

To, vai Jums būs tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kurā ir dati par katras personas sociālajām iemaksām: Jūsu gadījumā tās ir iemaksas gan kā darba ņēmējam, gan kā individuālajam komersantam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas