E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17546
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Parādnieka tiesības noteikt maksājumu grafiku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2019
Santa

Sveiki! Vai parādu piedzinējam ir tiesības nepieņemt manu piedāvāto mēneša maksājumu? Es piedāvāju maksāt 50 eiro mēnesī, jo vairāk nevaru atļauties, bet viņi apgalvo, ka summa nedrīkst būt zemāka par 100 eiro mēnesī un nevar akceptēt manu piedāvāto grafiku.

A
atbild:
18. jūlijā, 2019

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Saskaņā ar likuma 8. panta 2. un 3. daļu, ja parādnieks atzīst parādu pilnībā vai daļēji, bet nespēj to atmaksāt kreditora vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja noteiktajā kārtībā vai termiņā, parādnieks, pamatojot, kādēļ maksājuma saistību izpilde nav iespējama, ir tiesīgs piedāvāt savu maksājuma saistību nokārtošanas kārtību un termiņu.

Kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs izskata šā panta otrajā daļā minēto parādnieka priekšlikumu maksājuma saistību nokārtošanai un sniedz parādniekam atbildi.

Atbildot uz Jūsu jautājumu, paskaidrojam, ka parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējam ir tiesības nepieņemt (atteikt) Jūsu piedāvāto maksājuma grafiku.

No jautājuma secināms, ka likumā noteikto kārtību puses ir ievērojušas, taču nav vienojušās par parāda atmaksas grafiku un periodisko maksājuma summu.

Tādējādi, ja Jūsu faktiskais mantiskais stāvoklis Jums neļauj veikt maksājumus lielākā apmērā, nekā norādījāt piedāvājumā, un Jūs spējat to pierādīt, tad minētais jautājums ir izšķirams tiesā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 206. panta 1. daļu tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas