E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17520
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzvārda maiņa bērnam pēc mātes otrajām laulībām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Kristīne

Labdien! Esmu precējusies un gaidu trešo bērnu, pirmais bērns ir no citām attiecībām. Mēs ar vīru izlēmām pirmajam bērnam nomainīt uzvārdu uz mūsu ģimenes uzvārdu. Runāju ar bērna tēvu, viņš it kā piekrīt, bet, kad jādodas nokārtot šī lieta, apgalvo, ka ir aizņemts. Vai es varu ar bijušo vīru aiziet pie notāra un nokārtot dokumentu, ka viņš piekrīt bērna uzvārda maiņai? Tad es tālāk pati varu kārtot lietas. Laiks iet uz priekšu, drīz bērns uzsāks skolas gaitas, tāpēc gribētos, lai viss būtu jau nokārtots, jo vēlāk sāksies jautājumi, kāpēc bērnam ir cits uzvārds. Manu tagadējo vīru bērns uzskata par tēvu – un apkārtējie tāpat.

A
atbild:
10. septembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Bērna uzvārda maiņu var veikt likumā noteiktajos gadījumos. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.7.–134.8. punktam civilstāvokļa aktu reģistru papildina un bērnam maina uzvārdu, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinuma:

  • pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas, tēva vai mātes laulības šķiršanas, pēc tēva vai mātes uzvārda maiņas;
  • ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību.

Ja uzvārdu bērniem vēlaties mainīt uz savu uzvārdu pirms stāšanās laulībā, Jums vispirms ir jāvienojas ar bērna tēvu par atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērniem. Savukārt, ja vēlaties bērniem dot savu pēclaulības uzvārdu, to iespējams darīt, pamatojoties uz minēto MK noteikumu 134.7. punktu – pēc mātes laulības noslēgšanas. Jebkurā no šiem gadījumiem uzvārda maiņai bērnam ir jāsaņem bērna tēva piekrišana, ko var noformēt pie zvērināta notāra.

Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, domstarpības saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 19. panta pirmo daļu izšķir bāriņtiesa. Šādā gadījumā bāriņtiesas lēmums aizstās otra vecāka piekrišanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas