E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17420
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Mantojuma lietu uzsākšanas termiņš

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2019
Endija

Labdien! 2018. gada septembrī nomira mana mamma, atstājot man audzināt brāli, kuram tobrīd bija 16 gadu. Tā kā brālim ir tēvs, bet māte un šis vīrietis jau vairāk nekā 10 gadus bija šķīrušies, ar brāļa tēvu vienojāmies, ka viņš paliek kā apgādnieks (juridiski), taču brālis fiziski dzīvo kopā ar mani. Cik man zināms, mantojuma lieta ir jāuzsāk viena gada laikā pēc nāves datuma. Saskāros ar problēmu: brāļa tēvs gandrīz nekad neatrodas Latvijā, tādēļ nav iespējams doties pie zvērināta notāra. Vai es vienpersoniski varu uzsākt mantojuma lietu un noslēgt to brīdī, kad brālim būs 18 gadi, kas ir burtiski 7 dienas pēc datuma, kad aprit gads kopš mammas nāves. Sanāk, ka šobrīd nevaru neko izdarīt, jo juridiski neesmu tiesīga pārstāvēt brāli. Tādā gadījumā vienkārši zaudēsim mantojumu. Paldies!

A
atbild:
25. jūlijā, 2019
Latvijas notārs
Agita Macijevska, zvērināta notāre

Ja uzaicinājuma mantojuma pieņemšanai nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas (mantojuma atstājēja nāves dienas), ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā, bet pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Ja mantošanas iesnieguma saņemšanas dienā līdz likumiskā mantojuma pieņemšanas termiņa beigām (gadam) ir mazāk par trim mēnešiem, bet izsludināšana ir nepieciešama vai arī to lūdz paši mantinieki, par mantojuma pieņemšanas beigu termiņu atzīstams izsludinātais termiņš. Lēmumu pieņem zvērināts notārs, izvērtējot visus mantojuma lietas apstākļus un nepieciešamību.

Ja mantinieki, kas pieņēmuši mantojumu faktiskā valdījumā, mantošanas iesniegumu iesniedz pēc Civillikumā noteiktā gada termiņa beigām, notārs pēc sava ieskata mantojuma atklāšanos neizsludina.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, secināms, ka mantojumu zaudēt Jūs nevarat, neiesniedzot mantojuma iesniegumu gada laikā no tā atklāšanās dienas. Proti, Jums ir tiesības vienpersoniski iesniegt savu mantošanas iesniegumu gada laikā, norādot zināmo mantinieku – nepilngadīgo brāli un viņa dzīvesvietu –, vai arī iesniegt mantošanas iesniegumu pēc gada termiņa, kopā jau ar pilngadību sasniegušo brāli. Mantošanas iesniegums iesniedzams jebkuram zvērinātam notāram tās apgabaltiesas darbības teritorijā, kur mantojuma atstājējai bija pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Visu Latvijas zvērinātu notāru kontaktinformāciju atradīsiet portāla latvijasnotars.lv sadaļā “Meklēt notāru”.

Ir atšķirība starp mantojuma pieņemšanu termiņā (gada laikā) un apstiprināšanu mantojuma tiesībās pēc gada termiņa, bet tikai procesuāla. Ne vienā, ne otrā gadījumā Jūsu tiesības netiek ierobežotas.

Nedaudz par nepilngadīgo mantošanu. Nepilngadīgo vietā viņu gribu izteic vecāki vai aizbildņi. Aizbildnis un citi mantinieka vietnieki pieņem viņam pienākošos mantojumu tikai ar inventāra tiesību, lai atsvabinātos no pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu paša mantu. It īpaši svarīgi tas ir gadījumos, kad mantojums apgrūtināts ar parādiem vai ir zināmi kreditori. Šajā gadījumā tiek sastādīts mantojuma inventāra saraksts un izsludināšana ir obligāta. Tā kā nepilngadīgo vietā viņu gribu izteic vecāki vai aizbildņi, bet Jūsu gadījumā nepilngadīgā tēvs nav sasniedzams, aizbildnis nav iecelts un mantojuma pieņemšanai termiņā nav noformētas nepieciešamas pārstāvības tiesības, tad atliek gaidīt, kad brālis sasniegs pilngadību un pats varēs apstiprināties mantojuma tiesībās.

Mantiniekiem pirms gribas izteikšanas par mantojuma pieņemšanu ir iespēja iepazīties ar mantojuma sastāvu, iesniedzot zvērinātam notāram iesniegumu par izsludināšanu vai uz kāda cita mantošanas iesnieguma pamata. Iesniegumā tiek ietverts lūgums, lai zvērināts notārs uzdod tiesu izpildītājam vai bāriņtiesai sastādīt inventāra sarakstu. Inventāra saraksts aptver visu, kas ietilpst mantojuma masā, arī mantojuma atstājēja parādsaistības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas