E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17395
Lasīšanai: 4 minūtes

Lai precizētu darbnespējas perioda informāciju, jāsazinās ar VSAA

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2019
Skaidrīte

Labdien! Esmu algota darbiniece parastā nodokļu režīma uzņēmumā. No 2019. gada maija man ir darbnespējas lapa (B). VSAA lēmumā par slimības pabalsta piešķiršanu redzu, ka pabalsta aprēķina periodā ir iekļautas visas 366 gada dienas, no kurām aprēķina vidējo dienas iemaksu algu. Likums nosaka: slimības pabalsta aprēķina periodā (manā gadījumā no 2018. marta līdz 2019. gada februārim) neieskaita dienas, kurās personai ir bijusi pārejoša darba nespēja. Man 2018. gada septembrī un oktobrī ir bijusi darbnespējas lapa B, kopā 16 dienas. Minētā B lapa ir reģistrēta e-veselības sistēmā, bet es to neiesniedzu VSAA (un attiecīgi nesaņēmu pabalstu), jo nokavēju 6 mēnešu iesniegšanas termiņu. Vai slimības pabalsta aprēķina periodā neieskaita visas pārejošas darba nespējas dienas (B lapa) vai tikai tās darba nespējas dienas, kurās personai ir bijusi pārejoša darba nespēja?

A
atbild:
05. jūlijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu slimības pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājusies pārejoša darba nespēja.

Aprēķinot slimības pabalstu, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, bērna tēvam piešķirtā atvaļinājuma dienas, kā arī dienas no bezalgas atvaļinājuma, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu (šis atvaļinājums attiecas uz nākamajiem adoptētājiem un aizbildņiem, kā arī audžuģimenēm).

To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. panta septītā daļa.

Piemērojot minēto tiesību normu, kalendāra dienu skaitā neieskaita visu pārejošas darba nespējas periodu, kura dēļ cilvēks nav varējis strādāt un gūt ienākumu, proti, visas kalendāra dienas, par kurām slimošanas dēļ nav reģistrēta apdrošināšanas iemaksu alga. Arī tās, par kurām pabalsta piešķiršana un izmaksa ir atteikta, piemēram, jau minētā iemesla dēļ, kad ir nokavēts pabalsta pieprasīšanas termiņš vai ir pārsniegts noteiktais pabalsta izmaksas termiņa ierobežojums, proti, nepārtraukts darbnespējas periods ir ilgāks par 52 nedēļām.

Savukārt, ja cilvēks pārejošas darba nespējas periodā būs strādājis un guvis ienākumus, šis periods no vidējās algas aprēķina netiks izslēgts, jo šajā periodā ir reģistrēta iemaksu alga.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) informāciju par personas darba nespējas periodu iegūst tad, kad persona pieprasa slimības pabalstu. Proti, izskatot iesniegumu par slimības pabalsta piešķiršanu, VSAA informācijas sistēmā tiek reģistrēts konkrētās personas konkrētais pārejošas darba nespējas periods.

Ja cilvēks pabalstu nav pieprasījis, šis periods netiek reģistrēts. Līdz ar to nākamajā periodā, ja gadījies atkārtoti saslimt, tad pārejošas darbnespējas periods, par kuru slimības pabalsts nebija pieprasīts, netiek izslēgts no kalendāro dienu skaita, jo VSAA rīcībā nav šādas informācijas.

Lai iegūtu informāciju par veicamajām darbībām situācijas risinājumam, lūdzam sazināties ar VSAA nodaļu, kura pieņēmusi lēmumu par slimības pabalsta piešķiršanu vai arī pieprasiet konsultāciju rakstiski (konsultacijas@vsaa.lv) vai telefoniski (64507020).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas