E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17364
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Jāuzsāk parāda piespiedu piedziņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2019
Ilze

Labdien! Man ir jautājums par morālās kompensācijas izmaksu, ja apsūdzētais ir maksātnespējīgs. Izskatot krimināllietu, kas saistīta ar cilvēka nāvi, tiesas sēdē tika pieņemts lēmums cietušajiem izmaksāt viņu noteiktajā apmērā pieprasīto morālo kompensāciju, bet, tā kā apsūdzētā persona ir maksātnespējīga, vēlējos uzzināt, kas notiek tālāk. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
05. augustā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Šādā gadījumā personai, kuras labā taisīts spriedums, ir tiesai jālūdz izsniegt izpildu rakstu un jāuzsāk kompensācijas piespiedu piedziņa ar zvērināta tiesu izpildītāja palīdzību.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā.

Civilprocesa likuma 567. panta pirmā daļa paredz, ka piedzinējs, iesniedzot izpildu dokumentu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, norāda piespiedu izpildes līdzekli. Ja piedzinējs ir norādījis visus iespējamos piespiedu izpildes līdzekļus (piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām kā darba samaksa, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu, to pārdodot), zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums pārbaudīt, vai parādniekam pieder kustamā manta, naudas līdzekļi, nekustamais īpašums.

Savukārt, ja pret notiesāto personu, kurai ir uzlikts kompensācijas maksāšanas pienākums kriminālprocesā, ir ierosināts fiziskās personas maksātnespējas process, tad ieinteresētajai personai ir jāpiesaka maksātnespējas administratoram kreditora prasījums Maksātnespējas likumā noteiktajā kārtībā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas