E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17156
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādu atmaksa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2019
Aiga

Labdien! Esmu lielā kredītu jūgā, nezinu, kā samaksāt ikmēneša maksājumus, jo tika samazināta alga un vairs nepietiek naudas. Mēģināju vienoties ar kreditoru par mazāku ikmēneša maksājumu, uzrakstīju 3 iesniegumus, bet nekā, saka, ka ir paņemts kredīts uz maksimālo termiņu un apvienot arī nevar, jo tika pārcelts maksājuma datums, līdz ar to tiek uzskatīts, ka kavēts, un viņi nevar apvienot, tāpēc jautājums: ja sākšu nemaksāt un lieta nonāks līdz kredītu piedzinējiem, vai tiesu izpildītājam būs tad iespēja vienoties par citu maksājuma summu, mazāku, jo mēģināju vienoties, bet man pilnīgi nenāca pretim, bet maksāt jau es gribu? Paldies!

A
atbild:
11. jūnijā, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas kārtību Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 8. panta 2. daļā teikts: ja parādnieks atzīst parādu pilnībā vai daļēji, bet nespēj to atmaksāt kreditora vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja noteiktajā kārtībā vai termiņā, parādnieks, pamatojot, kādēļ maksājuma saistību izpilde nav iespējama, ir tiesīgs piedāvāt savu maksājuma saistību nokārtošanas kārtību un termiņu.

Minētā norma piešķir Jums kā parādniekam iespējas pamatoti lūgt kredīta atmaksas termiņa pārskatīšanu (noteikšanu).

Savukārt situācijā, ja parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējam vai kreditoram šāds piedāvājums būs nepieņemams (piemēram, pārāk ilga parāda atmaksas termiņa dēļ), parāda piedziņas lietu izskatīšanai var nodot tiesā.

Šādā gadījumā Jums kā parādniekam saskaņā ar Civilprocesa likuma 206. pantu ir tiesības lūgt atlikt sprieduma izpildi vai noteikt tā izpildes sadalīšanu termiņos, ņemot vērā Jūsu mantisko stāvokli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas