E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17126
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Par “paju dzīvokļiem” un bezsaimnieka mantu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Vineta

Labdien! Vēlos iegādāties īpašumu, kurš jau daudzus gadus ir neapdzīvots. Cik zināms, īpašums ir sadalīts 3 dzīvokļos, tie savulaik (ap 1995.–1996. gadu) ir izpirkti par pajām, bet zemesgrāmatā līdz šim nav reģistrēti. Par īpašniekiem nekādu ziņu nav (tās man kā trešajai personai neviens nesniedz). Vai šādu īpašumu var tiesas ceļā atzīt par bezsaimnieka mantu un pēc tam to iegādāties? Ja tas ir iespējams, kāda būtu šī procedūra?

A
atbild:
09. jūlijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Nekustamā īpašuma īpašnieki ne vienmēr īpašumu reģistrē zemesgrāmatā, ja ar to neveic nekādus darījumus. Daudzi tā dēvēto paju māju dzīvokļu īpašnieki savus dzīvokļus joprojām nav reģistrējuši arī valsts kadastra informācijas sistēmā (www.kadastrs.lv).

Visticamāk, pirmējās ziņas par paju līgumiem, kā arī iespējamiem dzīvokļu īpašniekiem varētu iegūt vietējā pašvaldībā.

Ja nekāda informācija par ēkas īpašniekiem nav atrodama, tad Jūs kā ieinteresētā personai varat iesniegt tiesā pieteikumu par minētā nekustamā īpašuma atzīšanu par bezīpašnieka mantu. Lai to izdarītu, nepieciešama pašvaldības izziņa, ka īpašums nav pašvaldības bilancē; izziņa no Valsts zemes dienesta (ka īpašnieku nav); zemesgrāmatu nodaļas izziņa par īpašniekiem (ka dzīvokļi nav ierakstīti zemesgrāmatā), kā arī arhīva izziņa par ēkas bijušajiem īpašniekiem.

Pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās īpašums nonāk valsts uzskaitē, un tālāk ar to rīkojas Privatizācijas aģentūra. Tai ir jāpiedāvā attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldībai pārņemt dzīvokļus (ēku) pašvaldības īpašumā. Ja pašvaldības dome to atsakās darīt, aģentūra var veikt darbības īpašuma pārdošanai izsolē.

Darbības pēc tiesas sprieduma taisīšanas noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā”.

Tā kā jautājumā iekļautā informācija ir ļoti aptuvena, ieteicama zvērināta advokāta konsultācija.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas