E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17101
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
5
2
5

Par kāpņu telpas logiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2019
Iedzīvotāja

Labdien! Vai kādi Ministru kabineta noteikumi regulē to, ka namu apsaimniekotājam ir jāņem vērā lūgums parūpēties par dzīvokļu māju iedzīvotāju drošību? Dzīvoju 5. stāvā un esmu lūgusi namu apsaimniekotājam, lai nesen uzstādītajiem plastikāta logiem papildus uzliek rokturi ar slēdzeni vai uzstāda tos tikai vēdināšanas režīmā. Katrā kāpņu telpā ir 2 logi, zemākais atrodas nieka 20 cm no grīdas, un tos var viegli atvērt pat bērni. Diemžēl namu apsaimniekotājs šo slēdzeni uzstādījis tikai pirmo stāvu zemākajam logam... Apgalvo – neesot precedentu, ka pa logu kāds izkrīt. Kā rīkoties šādā situācijā? Man tiešām rūp bērnu drošība: viņi skolas brīvlaikā nereti spēlējas gan laukumiņos, gan kāpņu telpās.

A
atbild:
20. jūnijā, 2019

Neviens normatīvais akts nerisina šauras specifiskas problēmas, kas var rasties kādā daudzdzīvokļu mājā, bet nosaka tikai labas pārvaldības un apsaimniekošanas pamatprincipus. Logiem kāpņu telpā ir jābūt vai nu aizvērtiem, vai vēdināšanas pozīcijā. Ja kāds logu atver, par to atbildīgs nevis pārvaldnieks, bet gan persona, kas logu atvērusi. Pārvaldniekam ir tiesības izrādīt savu iniciatīvu iedzīvotāju drošības uzlabošanā, uzstādot papildu ierīces, kas liegtu logus atvērt. Ja tas netiek darīts, tā nav laba apsaimniekošanas prakse, taču nav iemesla pārvaldnieku par to sodīt.

Ja dzīvokļu īpašnieki novērtē, ka viegli atveramie logi patiešām apdraud bērnu drošību, viņiem kopsapulcē (vai aptaujas veidā) jāpieņem lēmums par aizsardzības ietaišu ierīkošanu, un tad gan mājas pārvaldniekam šis lēmums būtu jāizpilda. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumus pilnīgi noteikti izpilda dzīvokļu īpašnieku valdījumā pārņemto māju pārvaldnieki. Ja daudzdzīvokļu māja arvien ir pašvaldības pārvaldībā un to apsaimnieko pašvaldības uzņēmums, tad dzīvokļu īpašnieku lēmumus tas ne vienmēr ņem vērā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas