E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16954
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Īpašuma izīrēšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Kristīne

Labdien, ja man pieder īpašums un vēlos to izīrēt kā pašnodarbinātais. Es strādāju arī algotu darbu. Kā man būtu jārīkojas?

A
atbild:
21. maijā, 2019

Ja Jūs jau esat reģistrējies VID kā pašnodarbinātā persona (saimnieciskās darbības veicējs) un īpašuma izīrēšana jau pirms tam nav bijusi reģistrēta kā saimnieciskās darbības veids, Jums pirms īpašuma izīrēšanas uzsākšanas ir jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā un jāreģistrē papildu saimnieciskā darbība (var būt vairāki saimnieciskās darbības veidi). Savukārt, ja līdz šim neesat reģistrējies kā pašnodarbinātais, tad tas izdarāms, vēršoties ar attiecīgu iesniegumu VID.

Pirms reģistrācijas iepriekš būtu apsverams iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas veids. Precīzāka informācija saistībā ar nodokļu jautājumiem ir pieejama VID mājaslapā.

Savukārt, ja Jūs vēlaties tikai veikt īpašuma izīrēšanu bez saimnieciskās darbības reģistrēšanas, to ir iespējams veikt, izmantojot vienkāršoto nodokļu maksāšanas režīmu. Šādā gadījumā piemērojama likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktā nodokļa likme 10% apmērā no gūtajiem ienākumiem (likuma 15. panta sestās daļas 3. punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas