E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16920
Lasīšanai: 4 minūtes

Nekustamā īpašuma iegāde un potenciālais piesārņojums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2019
Evita

Plānojam iegādāties nekustamo īpašumu ar minimālo iespējamo platību ap māju (pēc pašvaldības noteikumiem 1 vai 2 ha, precīzi nezinu). Pēc zemesgrāmatas (vecās) īpašuma kopējā platība ir 15 ha, no kuriem 11 ha ir lauksaimniecības zeme, 3 ha ir meži un 52 m² ir māja. Šobrīd tiek zīmēts projekts reāli esošajai mājai (tās īpašnieks zemesgrāmatā esošo ēku nojauca, uzbūvēja jaunu, kurai tikai tagad kārto papīrus, lai mēs to varētu iegādāties). Jautājums: ja mēs pērkam nekustamo īpašumu ar tiem, piemēram, 2 ha kā minimumu, tie tiek traktēti kā lauksaimniecības zeme? Un kādas ir tiesības mums kā potenciālajiem iedzīvotājiem tur, ja šobrīd apkārt esošā lauksaimniecības zeme tiek apstrādāta (kvieši, rapsis) – domāju par potenciālo piesārņojumu (gaisa/zemes/ūdens)? Visai šai platībai šobrīd ir viens īpašnieks, un apstrādāto lauksaimniecības zemi viņš izīrē kādam lauksaimniekam. 

A
atbild:
09. maijā, 2019

Vai pārdevējs šobrīd ievēro labo praksi lauksaimniecībā (skat. Labas prakses lauksaimniecībā nosacījumi), lasītājai būtu jāpainteresējas vēl pirms nekustamā īpašuma iegādes. Detalizēta informācija pieejama šeit.

Savukārt ziņas, vai noteiktā teritorijā videi iepriekš nodarīts kaitējums, nepretendējot uz pārkāpēja personas datu iegūšanu, noskaidrojama Valsts vides dienestā.

Ja informācijai noteikts ierobežotas pieejamības statuss, tad ziņas pieprasāmas rakstveidā, ievērojot Informācijas atklātības likuma 11. panta 4. daļā noteikto: “Ierobežotas pieejamības informāciju pieprasa rakstveidā. Pieprasot ierobežotas pieejamības informāciju, persona pamato savu pieprasījumu un norāda mērķi, kādam tā tiks izmantota. Ja ierobežotas pieejamības informācija tiek izsniegta, tās saņēmējs uzņemas saistības šo informāciju izmantot tikai tiem mērķiem, kuriem tā pieprasīta.” Lasītājas informācijas iegūšanas mērķis būtu nekustamā īpašuma iegādes lietderības izvērtējums.

Katrā ziņā būtu jāņem vērā kopējās atziņas par agrārās darbības ietekmi uz vidi un tas, ka lauksaimniecība tomēr ir atbalstīta tautsaimniecības nozare.

Par iespējām novērst pārkāpumus būvniecībā lasītāja var iegūt ziņas vietējā būvvaldē, pēc kā varētu precizēt arī būvniecībā pieļauto pārkāpumu novēršanas laiku. Visticamāk, uzbūvētā ēka un pagalms pārsniedz jautājumā norādīto 52 m² platību, un atkarībā no to izvietojuma, iespējams, būs risināmi jautājumi par zemes kategorijas maiņu, kam var būt arī jāsaņem speciālas atļaujas.

Jautājumu kopums visādā ziņā norāda, ka līdz atsevišķi nodalīta īpašuma izveidošanai un pabeigtas, ekspluatācijā nodotas ēkas vai jaunbūves ierakstīšanai zemesgrāmatā, kas ļautu to uzskatīt par pastāvīgu nekustamā īpašuma objektu un varētu būt arī pirkuma priekšmets, ir vēl garš ceļš ejams. Apsverams, cik nozīmīgi ir iegādāties tieši šo objektu samērā ar laiku un pūlēm, kas jāiegulda līdz atsevišķa nekustamā īpašuma izveidošanai (atdalīšanai), lai izlemtu, vai slēdzams priekšlīgums vai rokasnaudas līgums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas