E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16801
Lasīšanai: 2 minūtes

Grūtniecības atvaļinājuma apmaksa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2019
Kristīne

Ja ārsts grūtniecei atver B pirmsdzemdību lapu, taču grūtniece vēlas pastrādāt ilgāk un lapu neaiznes darba devējam, bet aiznes to 4 nedēļas vēlāk, vai grūtniece nesaņems visu pirmsdzemdību pabalstu vai saņems to no datuma, kas dosies pirmsdzemdību atvaļinājumā (kas to apstiprina darba devējs), vai saņems tikai daļu par to periodu, kurā netika nodarbināta? Paldies!

A
atbild:
02. maijā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Peneze, Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore

Saskaņā ar likumu “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” maternitātes pabalstu par grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu piešķir, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus.

Darbnespējas lapa B par grūtniecības atvaļinājumu līdz dzemdībām parasti tiek izsniegta 70 dienas pirms dzemdībām. Ikviena sieviete, kurai ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu, var izvēlēties izmantot šo atvaļinājumu par pirmsdzemdību un pēcdzemdību periodu vai nē.

Ir iespējams atteikties no daļas maternitātes pabalsta par grūtniecības atvaļinājumu. Šajā gadījumā VSAA būs jāiesniedz iesniegums, rakstīts brīvā formā par atteikšanos no pakalpojuma vai no tā daļas. Pēc VSAA rīcībā esošās informācijas, šādos gadījumos darba nespējas lapu ārsts izsniedz kā parasti, taču sieviete var izvēlēties neizmantot visu grūtniecības atvaļinājumu.

Ja sieviete izvēlas neizmantot visu grūtniecības atvaļinājuma periodu, neizmantotās grūtniecības atvaļinājuma dienas būs zaudētas, tās nesummēsies pie dzemdību atvaļinājuma perioda.

Aprēķinot maternitātes pabalstu par grūtniecības atvaļinājumu, tāpat arī par dzemdību atvaļinājumu, par pamatu tiek ņemta pirmā darba nespējas diena, proti, kad reāli ir sācies grūtniecības atvaļinājums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas