E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16765
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Sadzīves atkritumu izvešanas maksas noteikšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2019
Lidija

Ar kādām tiesībām “Latvijas namsaimnieks” Bauskas ielā 15 iekasē samaksu par atkritumu izvešanu, nerēķinoties ar dzīvoklī deklarēto cilvēku skaitu, kā noteikts likumā? 35,4 m² dzīvoklī dzīvo 1 maznodrošināts 3. grupas invalīds un maksā 8,23 eiro. Grāmatvedības uzskaitvede Tagija Rudoviča atbildēja, ka tāda esot metodika. Un viss! Bet man nav skaidrs, kā var tā pārkāpt likumu?! Paldies!

A
atbild:
24. aprīlī, 2019

Atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likuma 13. pantam maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu veido trīs komponentes: sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu noglabāšanu atkritumu poligonā, dabas resursu nodoklis par atkritumu noglabāšanu, maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, uzglabāšanu un citas atkritumu apsaimniekotāja izmaksas. 

Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 1. daļas 3. punkts nosaka dzīvokļa īpašnieka pienākumu norēķināties par atkritumu izvešanu. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta 2. daļas 1. punkta “b” apakšpunkts uzliek pienākumu šo funkciju veikt dzīvojamās mājas apsaimniekotājam. Attiecībā uz piemērojamo maksu par sadzīves atkritumu izvešanu paskaidrojam, ka kārtība, kā aprēķina sadzīves atkritumu izvešanas maksu, ir noteikta Ministru kabineta 2015. gada 15. septembra noteikumos Nr. 524 Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Minēto noteikumu 4. pantā noteikts, ka maksu var aprēķināt pēc sekojošas metodikas:

  • atbilstoši dzīvojamā mājā esošo dzīvokļu, mākslinieka darbnīcu un nedzīvojamo telpu skaitam;
  • atbilstoši katram dzīvojamās mājas īpašniekam piederošās domājamās daļas apmēram;
  • atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam;
  • atbilstoši dzīvoklī deklarēto personu skaitam.

Lēmumu par attiecīgās metodes izvēli pieņem dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē.

Attiecībā uz maznodrošinātā statusa piemērošanu kontekstā ar veicamajiem komunālajiem maksājumiem Jums, lai iegūtu šādu statusu, jāvēršas pie Jūsu minētā apsaimniekotāja saistībā ar Jums paredzētajiem atvieglojumiem.

Attiecīgi Jums ir tiesības arī vērsties pie apsaimniekotāja attiecībā uz detalizēta tarifa skaidrojuma saņemšanu, t.i., pieprasīt noteiktās maksas pamatojumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas