E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16677
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ko ņem vērā, aprēķinot bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2019
Mihails

Labdien! Gribēju uzzināt, vai, aprēķinot bezdarbnieka pabalstu, ņem vērā atvaļinājuma naudu un slimības lapas izmaksas? Paldies!

A
atbild:
10. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalsta aprēķinā ņem vērā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Tā veidojas no veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām jeb tā sauktā sociālā nodokļa atvilkumiem. Kādi ir principi, nosaka likums “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” ( 8. pants).

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 866 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 5. punktā ir noteikts, ka bezdarbnieka pabalsta apmēru mēnesī aprēķina par kalendāra dienām (tātad vienādi gan par darba dienām, brīvdienām un svētku dienām) un proporcionāli apdrošināšanas stāžam.

Darba devējs sociālā nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvilkumus piemēro visām izmaksājamām summām, kas saistītas ar darba samaksu. Tas nozīmē, ka no slimības naudas, atvaļinājuma naudas tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas un tās veido apdrošināšanas iemaksu algu, ko ņem vērā, aprēķinot bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas